ЛГБТИ общността в България със свой представител в Къщата

В коBIlitis 2уъркинг зоната на Къщата на гражданските организации вече може да срещнете един от младите представители на ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс) общността в България. Това е Глория Филипова от Фондация Ресурсен център „Билитис”. Завършила специалност „Философия” в СУ „Св. Климент Охридски” и част от неформалния ЛГБТ HHH колектив, понастоящем Глория подпомага дейността на организацията в посока повишаване видимостта и популяризиране на посланията на ЛГБТИ хората към държавните институции и в общественото пространство.

Билитис работи като застъпническа организация за премахване на всички форми на дискриминация и постигане на равнопоставеност на ЛГБТИ в България. Организацията постига своите цели като разпространява ценностите на феминизма и многообразието и съдейства за преодоляване на хетеронормативните структури, включително джендър стереотипите.

През 2014 г. Билитис съвместно с БХК популяризира сред публичните институции, имащи отношение към правата на ЛГБТИ общността, идеята за създаване на Пътна карта за равнопоставеност на ЛГБТИ в България. А през изминалата година фондацията изследва състоянието на ЛГБТИ правата в образователната система, с фокус върху училищните политики за защита на правата на ЛГБТИ ученици и учители.

Фондацията е отворена за стажанти и доброволци, споделящи феминистките ценности.

Повече информация за Билитис ще намерите на сайта www.bilitis.org или като дойдете на гости в Къщата на гражданските организации.

 

Posted on January 25, 2016 in Новини

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top