Филмова поредица “Живот като на кино. Големи филми за различни хора”

Имаме удоволствието да Ви поканим на първата прожекция от цикъла „Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.
Прожекцията на филма Осмият ден на режисьора Жако Ван Дормел ще бъде на 13 юни от 19:00 ч във Френския културен институт в София на пл. Славейков №3. Прожекцията е безплатна.

За филма

Жорж (Паскал Дюкен) боледува от Синдрома на Даун и живее в психиатрия. Хари (Даниел Отьой) е свръхзает бизнесмен, който изнася лекции на млади амбициозни търговци. Неговият бизнес преуспява, но личният му живот е пълна катастрофа, след като съпругата му Жюли (Миу-Миу) го напуска и взема двете им деца със себе си.Този уикенд децата му идват с влака, за да се видят с него, но той, зает, както винаги, забравя да ги посрещне. Нито жена му, нито децата искат да го виждат повече след този случай. Страдащ и гневен, той обикаля с колата си по провинциалните пътища. Внезапно Хари едва не прегазва Жорж, който е избягал от психиатрията, след като всички останали са си отишли у дома при родителите си, а той няма къде да се приюти, тъй като майка му е починала. Хари се опитва да се отърве от Жорж, но той не иска да напусне новия си приятел.Тяхната дружба превръща Хари в съвсем различен човек.

Филмът, който е със субтитри и дублиран, ще бъде излъчен на две части с антракт. След прожекцията ще се проведе дискусия за отношението към хората с интелектуални затруднения и за подпомагането на социалната им интеграция, както и за възможностите за преодоляване на дискриминацията.

Прожекцията се реализира в рамките на проект „Живот като на кино“, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община, 2017 г. Целта на проект „Живот като на кино“ е чрез киното, като средство за масова информация, по увлекателен и забавен начин, да се постави темата за разбирането и приемането на хората с интелектуални затруднения. Чрез споделяне на тематични кино продукции проектът цели да се подобри достъпът до кино изкуството за хората с интелектуални затруднения и да се способства за преодоляване на стигмата пред тяхното социално включване.

В рамките на тематичен цикъл „Живот като на кино“ ще бъдат организирани 3 прожекции на популярни игрални, български и чуждестранни документални филми за живота на хората с интелектуални затруднения. Всяка прожекция ще бъде последвана от дискусия, в която ще се включат хора с интелектуални затруднения, зрители и популярни лица.

Заповядайте!

Posted on June 9, 2017 in Новини

Share the Story

About the Author

Back to Top