В търсене на еко каузи

Предпролетна подготовка на района около селски чифлик, обогатяване на карта със столични заведения в София, където всеки може да се храни със собствени съдове, преброяване на птици, разкодиране съдържанието на документи, важни за управлението на планинските ресурси. Това бяха само част от инициативите, които шест български организации, работещи в сферата на опазване на околната среда, представиха по време на срещата „Екологични организации търсят своите добротворци”. Неформалната среща между „търсещи” се проведе на 11 февруари 2016 г. в споделеното пространство на Къщата на гражданските организации. Организатори на събитието бяха Български център за нестопанско право в партньорство с TimeHeroes.org.

 

8

Доброволческата среща генерира голям обществен интерес още с обявяването си в социалните мрежи. В деня на събитието пространството в Къщата дори се оказа тясно за всички участници, които наброяваха над 70 души.

2

Йордан Христов от Българско дружество за защита на птиците представи кампанията за „Преброяване на птиците около нас”, сезон 2016 г. В рамките на проекта доброволци наблюдават пернатите животни сред естествените им местообитания – птици на земеделските земи, птици на горите, птици на водните басейни и други типове местообитания. „Резултатите от наблюденията са важни, защото те ни показват какво се случва с природата.”, сподели Йордан. Той насърчи участието на повече доброволци в преброяването на птици особено във високопланинските райони. Предстоящото записване на наблюдаваните птици ще се извърши в периода 15 април – 15 юни. Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да го направи, като попълни кратък електронен формуляр „Искам да броя птици” . А любителите на природата, които искат да се научат как да разпознават птици визуално и по звук, могат да се запишат в новия полеви курс за разпознаване на птици.

 3

 

Кампанията за екологично земеделие представи Меглена Антонова от Грийнпийс България. Тя разказа за актуалните проблеми, които през последните години сериозно влияят на системата за производство на храна. Основният сред тях е използване на вредни химикали при обработването на почвите. За да популяризират добрите решения и практики, използвани от българските био производителите, Грийнпийнс България планират организирането на поредица от събития под формата на “Отворени врати” във фермите. Така производителите на екологично чиста храна ще могат да демонстрират на терен работещите системи в екологичното земеделие. Кампанията е отворена и всеки, който има предложения как по-успешно да се организират тези събития и как да се стигне до повече фермери, може да сподели своите идеи с екипа на организацията на http://obichamhranatasi.org/. А междувременно за по-смелите доброволци, които наистина обичат храната си, екипът е замислил и няколко предизвикателства. Вижте кои са те.

4

СИПИ.еу (Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба) – инициативата, създадена изцяло от доброволци, беше представена от Данита Заричинова. Предварително заредена със своите реквизити: кутия за храна, термус, канче, тя демонстрира нагледно как в ежедневието си можем да се храним, без да използваме каквато и да е пластмаса. „За улеснение на хората, които искат да са част от тази идея, създадохме карта на местата в София, където всеки може да ползва собствен съд и да бъде приканен към това – http://sipieu.com/. За да стигнем до все повече хора, за да напълним картата с все повече магазини и заведения, за да има все повече СИПИ.еу посланици и разбира се – за да намалим значително пластмасовото замърсяване, се нуждаем от СИПИ.еу доброволци, с които да организираме акции, да споделяме идеи, да вдъхновяваме още и още хора да си сип-ват в свои съдове.”, беше посланието на Данита. Последователите на сипи идеята могат да следят информацията за предстоящи акции и флашмобове във фейсбук групата СИПИ.еу доброволец.
9

С въпроса „Вашият глас къде е?” Сашка Витанова провокира участниците да се замислят върху случващото се във връзка с управлението на природните ресурси в България и мястото на гражданското участие в него – основната идея на инициативата Прозрачни планини. Мисията на доброволците на ПП е да информират обществеността относно съдържанието на документи, важни за управлението на планинските ресурси – планове за управление на национални и природни паркове, устройствени планове и др., като по този начин съдействат за прозрачността на процеса по изготвяне на тези документи. Доброволците на Прозрачни планини в действие.

5

 

Доброволческата акция „Да помогнем на Чифлика“ представи Петър Тодоров от Българска фондация Биоразнообразие. Инициативата включва дейности по разчистване на еко-пътеките в близост до “Боженски чифлик”, изграждане на мостчета и работа по подхода към Къщичка за наблюдение на диви животни. Доброволци, които припознават идеята за помагане и полагане на грижа за опазване на околната среда и искат периодично да получават информация за конкретни задачи, могат да се включат в платформата на Коалиция „За да остане природа”.

 

Какви емоции и спомени остават след добротворенията в акцията за спасяване на местната популация на Шипоопашатата костенурка в Центъра за костенурки при гр. Драгоман разказа доброволец от плът и кръв, участвал в инициативата на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.Водете децата си. Те от малки трябва да се научат да обичат природата.”, апелираха от БАЛКАНИ. Повече информация за настоящите кампании и проекти на сдружението може да бъде намерена на официалния уебсайт.

6

 

През месец март в Къщата на гражданските организации предстои да се проведе втора доброволческа среща. Следете ни на сайта на Къщата, както и във фейсбук страницата.

 

eeagrantsogoСрещата е организирана в рамките на проекта „Къщата на гражданското общество – общност за развитие“ (BG05/576), изпълняван от БЦНП. Той се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. (www.ngogrants.bg).

Posted on February 17, 2016 in Новини

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top