Дванадесетото издание на Sofia LGBTI Community Fest е тук

Фестивалът се провежда за дванадесета година и се организира от Ресурсен център “Билитис” и ЛГБТ HHH колектив. Всяка година в програмата участват местни и международни артисти и активисти, които се стремят да засегнат възможно най-разнообразни куиър и феминистки теми, за да има по нещо за всяка подобщност от групата на ЛГБТИ. Всички събития ще бъдат в Червената къща и ще бъдат с вход свободен.

Ето я и програмата:

28 Ноември

19:00 Откриване на Sofia LGBTI Community Fest с Куиър Фото Студио

29 Ноември

18:30 ЛГБТИ младежи в България, част 1 – откриване на изложба „Цената на различието“

Изложба

Тийнейджъри ще разкажат за опита си като ЛГБТИ младежи в България използвайки различни форми на изкуство.

20:00 ЛГБТИ семейства в България

Презентация/дискусия

Представяне на резултатите от изследване на положението на ЛГБТИ семействата в България, проведено от фондация “Билитис”. Изследването цели да открие  какви правни, институционални и всекидневни пречки срещат българските “rainbow” семейства и какви са стратегиите им за справяне с тях. След представянето на доклада ще продължим разговора по темата в отворена дискусия с участието на Младежка ЛГБТ организация “Действие”.

30 ноември

18:30 Формиране на транс общност

Уъркшоп/дискусия

Формиране на транс общността в България.

Защо е важно да има активна и видима транс общност в България и как е възможно това да се случи? На тези въпроси ще си отговорим заедно с Ноа Койцeнкамп от Transgender Europe, на третия ден от Sofia LGBTI Community Fest.

20:00 Info Laden

Презентация

Вили Хейда ще ни разкаже за австрийския куиър/феминистки мобилен инфо шоп.

1 Декември

19:00 – ЛГБТИ младежи в България, част 2

Среща/дискусия

Учители и ученици ще разкажат за предизвикателствата и успехите при основаването на първия български ЛГБТИ училищен клуб и какво означава да бъдеш ЛГБТИ тийнейджър в България.

20:00 Включване на младите хора в усилията за социална промяна

Уъркшоп

Ангажирането на младите хора по смислен начин е от решаващо значение за постигането на устойчива промяна. В този уъркшоп включването на младите е представено по лесен начин с различни примери и практически инструменти. Фокусът ще бъде върху ЛГБТИ младежи.

Водещ: Квирине Ленкек/Холандия, член на борда на организацията Pink Terrorists

21:00 Gender(Fluid) by Strawberry Finns

Концерт/поетично четене/пърформанс

Gender(Fluid) е музикално-поетично-перформативна акция дело на Иван Стоянов (Peter Nightingale), Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето. Тримата са част от музикално-импровизационната ъндърграунд формация Strawberry Finns.

Gender(Fluid) е като алхимично-физичен експеримент с течността gender и както всеки друг проект на Strawberry Finns е с отворен код към публиката – интерактивен. Това дава възможност на всеки един от присъстващите да стане част от изследването.

2 Декември

18:30 Литературна вечер

Литературно четене

Представяне на лично творчество на ЛГБТИ тематика в различни литературни жанрове.

20:30 “В неподходящо време” – представяне на съвременна художествена ЛГБТИ литература

литературно четене / драматизиран текст

Литературно четене на български преводи на съвременни американски и европейски художествени текстове.  Издателство Блек Фламинго представя селекция от текстове на автори, представители на съвременната ЛГБТИ литературна сцена. В селекцията са включени автори от САЩ, Холандия/Южна Африка,  Естония, Швейцария. Текстовете ще бъдат представени от български актьори.

Въпреки фрагментарността на отделните текстове, публиката ще има възможността да получи цялостно преживяване, близко до това на представяне на драматургичен текст.

3 Декември

DIY Zines

Уъркшоп

Обичате да давате живот на идеите си? Мислите, че медиите трябва да бъдат достъпни за всеки? Тогава този уъркшоп е за вас!

Зиновете са лесен и достъпен формат, който позволява да дадете свобода на идеите си. Уъркшопът ще се състои от кратка история на зин-културата, техническа част и практическа част, в която ще можете да направите свой собствен зин.

Водещ: Вили Хейда/Австрия

Заповядайте!

Posted on November 23, 2016 in Новини

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top