Малките тайни на краудфъндинга за граждански каузи – среща на Алумни клуба на Лятното училище за НПО с Яна Тавание

Какво е краудфъндинг и кои са основните принципи за провеждане на успешни краудфъндинг кампании разкри един от най-обичаните приятели на Къщата на гражданските организации – Яна Бюрер Тавание, по време на поредната среща на Алумни клуба на Лятното училище за НПО. Актуалната тема за най-новия начин за набиране на средства от НПО чрез групово финансиране предизвика големия интерес на бившите „възпитаници” на Лятното училище, организирано от Български център за нестопанско право. Специални гости на клубната среща, която се проведе в четвъртък, 18 февруари т. г., бяха хората от общността в Къщата.

Гост-лекторът на срещата Яна Тавание е сред съоснователите на платформата за доброволчество TimeHeroes.org и двигател на глобалната инициатива за социално ангажирано изкуство Fine Acts. През 2013 и 2014 г. е съорганизатор на най-голямата конференция за споделяне на идеи в България – TEDxBG. Освен всичко това Яна е и сред първите приятели на Къщата, помагащи за нейното идейно развитие като споделено пространство за граждански организации от самото й създаване.

Yana

На клубната среща Яна представи водещите международни и национални онлайн платформи, на които НПО могат да споделят своите каузи и да набират дарения за тяхното реализиране: kickstarter.com, indiegogo.com, platformata.bg, tramplin.bg и др.

Участниците в срещата получиха важни и много полезни съвети за стъпките при стартиране на краудфъндинг кампания. Стана ясно, че освен ясно и завладяващо послание на проекта, е изключително важна предподготовката на кампанията и активното въвличане на приятели, близки, съмишленици, които да се превърнат в първите посланици на идеята. Като едно от златните правила за успешно провеждане на всяка кампания за набиране на средства Яна посочи отправянето на благодарност и индивидуална комуникация с дарителите.

 

DSC05073 - Copy

Ако искате и вие да станете част от бъдещите срещи на Алумни клуба на Лятното училище за НПО, но все още не сте имали възможността да участвате в обучението, може да гарантирате своя достъп, като се присъедините към общността на Къщата на гражданските организации. Влезте в Къщата и се запознайте с услугите, които тя предлага. Няма да останете разочаровани!

Posted on February 22, 2016 in Новини

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top