6 врати, зад които всеки ден се случват чудеса

Срещи, събития, усмивки, работа, идеи, тенис на маса и много чаши кафе – в нужната комбинация и количество, изпълниха първата годинка на нашата Къща. Заедно с Къщата порасна и общността от хора, които работят тук всеки ден, както и организациите, които припознаха споделеното работно пространство като своето място за семинар, обучение или презентация. Само за 12 месеца Къщата се превърна  в място за повече гражданска енергия, споделени идеи и ентусиазъм и разбира се – много работа.

Една година в цифри

4 постоянни офиса – на Националния младежки форум, TimeHeroes, Форум гражданско участие и Заслушай се.

10 организации в коуъркинга между които Светът на Мария, Ресурсен център Билитис, Институт за устойчиво развитие на туризма, Деветашко плато, Mental Disability Advocacy Center, Дизайн за всички, Темпо, Сингъл степ, Граждани срещу бюрокрацията и Американски съвети.

rsz_dsc_695136 мотивирани членове на екипи работещи усърдно за осъществяването на своите мисии.

60 колаборации между жителите на Къщата.

Колкото повече време работите в Къщата, толкова повече  подкрепа получавате от нас  с над 300 консултации за 1 година –  свързани с правни подкрепа, финансово управление и комуникационни въпроси. Това е нашият начин да помогнем на организациите да станат по-силни, уверени, целенасочени и устойчиви.

Всяка от организациите, развиваща своята дейност на територията на Къщата, получава подкрепа от екипа на Български център за нестопанско право.

Голямата общност

Проведохме повече от 80 събития – срещи, семинари, презентации и работилници за подобряване на уменията – посетени от над 1500 човека. Ето, какво казаха и някои от участниците в тези събития:

„Чудесно е, че открих Къщата! Не пропускам събитие и следя с интерес календара ви.“

„Намерихте интересна тема, увличащ лектор и полезна информация. Благодарим за организацията.“

rsz_img_2514

През годината бяхме домакини на различни интересни събития, ето и част от тях: Екологичните организации търсят своите доброволци, събитие, за  което имаше толкова много желаещи, че нашата Къща чак отесня; научихме се как да популяризираме каузите на НПО чрез Google Ad Grants; говорихме си за ефективните презентации с 356labs. През септември отворихме широко врати за всички НПО хора, които все още т15192668_1389848484380263_3443939585151370819_nърсят своето работно място  – стартирахме инициативата „1 ден с нас“, в която хората могат да работят в коуъркинг пространството в Къщата безплатно за един ден всеки месец; бяхме домакини на бизнес лаборатория организирана от The Business Instiute, както и на дебат между граждани и кандидат президентите г-н Трайчо Трайков и г-жа Татяна Дончева, организиран от Правосъдие за всеки, а през декември представихме на българската аудитория инициативата Европейски корпус на солидарността, заедно с Европейската комисия в България.

В първите пет

Истинска радост за нас беше номинацията на Къщата за най-добро коуъркинг пространство в България. Номинацията беше в рамките на инициативата “Централно Европейски Стартъп Награди – CESA” – серия от събития, чиято цел е да бъдат признати и възнаградени усилията, както и да се отпразнуват постиженията на предприемаческата екосистема. Къщата достигна финала в националната класация и стана едно от 5-те най-добри споделени пространства в България.

Колко ще пораснем? Колкото са големи мечтите ни. А тях ще продължим да изживяваме заедно с всички партньори и приятели повярвали в нас.

Благодарим ви от сърце!

 

Къщата на гражданските организации, като инициатива на Български център за нестопанско право, е подкрепена от Фондация „Америка за България“. Част от събитията през годината бяха подкрепени от Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП, 100 грама сладки, Катаржина Естейт, Зоя.БГ, студио Music Box, Супермаркети Мандарин.

 

Posted on January 17, 2017 in Новини, Събития

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top