Творчески конкурс за артисти – активисти „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“

Когато цензурата измести свободата на словото, когато се налагат ограничения пред това да се съберем и да изразим мнението си, когато се поставя под въпрос смисълът хората да са граждански активни, тогава е време да покажем, че това са ценности, от които не се отказваме. И винаги ще бъдем готови да защитим гражданските си права и свободи. Защото за гражданското общество е от жизнена значимост да може да се изразява свободно, медиите да не са контролирани и зависими от политически и бизнес интереси, да можем като граждани да се събираме на протести и митинги и да изразяваме позиции, гласът ни да бъде чут, да се сдружаваме в неформални или формални организации и да знаем защо е важно да наблюдаваме, критикуваме или подкрепяме процесите в страната.

Изкуството многократно е доказвало, че може да въздейства не само върху сетивата и емоциите, но и да провокира нови въпроси, да спомага за осъзнаване на проблеми, да обединява хората, както и да ги активизира да противодействат срещу неправдите.

 

Ако владееш езика на изкуството – включи се в конкурса „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“, организиран от Български център за нестопанско право.

 

                Фотография: Alice Donovan Rouse

Всичко, което трябва да направиш, е да изпратиш свое авторско произведение, с което изразяваш какво за теб значат гражданското участие, защо е важно правото на свободно сдружаване, застъпването за обществено значими каузи и свободата на словото без цензура и ограничения.

 

Категориите, в които може да участваш със свое произведение, са:

I. „ФОТОГРАФИЯ“

II. „ИЛЮСТРАЦИЯ“

III. „ТЕКСТ“

 

Кой може да участва?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни творци, в това число студенти и ученици, без ограничения за възраст или опит. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

 

Какви са правилата за участие?

  • Творбите трябва да изследват и/или да изобразяват отношение към гражданските права и свободи като фундаментален елемент на демократичните общности и по-специално – правото на сдружаване и на мирни събрания и свободата на словото.
  • Всеки автор може да подаде до 5 свои творби за участие в конкурса.
  • В категория „ФОТОГРАФИЯ“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки (дигитални или аналогови).
  • В категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси;
  • В категория „ТЕКСТ“ се приемат есета, текстове с поезия, проза, както и публицистични текстове. Творбите трябва да са с максимална дължина до 3,000 думи.

 

Как се изпращат творбите?

Всеки професионален творец или артист любител може да изпрати дигитални копия на своите творби във формат jpeg, pdf или word, с общ размер не по-голям от 5 MB, или линк към свое портфолио. Ако файловете са по-големи от 5 MB, кандидатите могат да изпратят линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например WeTransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com).

Към своите авторски произведения кандидатите прилагат и кратко описание на творческата идея/замисъл (не по-дълго от 1 страница),  както и имейл и телефонен номер за обратна връзка.

Материалите се изпращат на имейл адрес aylin@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова. Краен срок за кандидатстване – до 20 март 2018 г.

 

Кой ще оценява творбите?

Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория, както следва:

 

I. Категория „ФОТОГРАФИЯ“

Веселина Николаева – фотограф

Еми Барух – директор на фестивала за съвременна фотография ФотоФабрика

Иван Богданов ( @finfilm )  – фотограф

 

II. Категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“

Весела Ножарова – куратор на галерия Credo Bonum и изкуствовед

Десислава Панчева – основател на Hip Hip library

Виктор Янков – общинска фондация „Пловдив 2019“

 

III. Категория „ТЕКСТ“

Неда Соколовска – театрален режисьор и драматург

Зорница Стоилова – журналист

Манол Пейков – управител на ИК Жанет 45

Иван ГеоргиевБрегов – поет, лауреат на конкурса “Петя Дубарова” и носител на награда “Христо Фотев”, автор на стихосбирката „Няма места за сбогуване“

 

Какви ще са наградите?

Най-интересните и въздействащи творби в конкурса ще бъдат удостоени със символични награди и по една награда за първо място в категория в размер на 300 лв. По-широка селекция творби ще бъдат публично представени в рамките на Гражданската културна седмица в Къщата на гражданските организации и A hub в гр. София през април 2018 г. В добавена стойност избраните произведения ще бъдат публикувани и в специално издание от типа зин /zine/, което ще се разпространява сред широка аудитория и ще популяризира творчеството на техните автори.

 

Очакваме с нетърпение да видим и твоя творчески поглед точно днес, когато смисълът от гражданското сдружаване и свободата на словото се поставят под съмнение, гласът на гражданите често се пренебрегва и омаловажава, и когато повече от всякога е важно да покажем, че сме будни граждани.

 

Конкурсът се реализира в рамките на проекта „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът се финансира от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

Posted on February 21, 2018 in Новини

Share the Story

About the Author

Back to Top