Саманта, добре дошла в Къщата на НПО!

През лятото на 2019-а сред обитателите на Къщата ще срещнете един много специален гост, дошъл от далечна Канада, за да изследва и разбере колкото се може повече за правата на хората с увреждания в България – как са уредени и как биват зачитани. Заповядайте в споделеното работно пространство при нас и се запознайте със Саманта!

Всеки човек заслужава да има контрол над живота си.”

Това споделя Саманта, когато я питаме какво я води в България.

 

Саманта е родена и живее в Монреал, Канада. Тя има бакалавърска степен по международни изследвания от Bishop’s University и е завършила втората си година в Юридическия факултет на университета McGill University. За летния си стаж Саманта избра да дойде в Български център за нестопанско право. Тя е любопитна да научи повече за връзката между зачитането на човешките права, законодателството и социалната политика. Миналото лято, Саманта е работила с правозащитен адвокат, който се застъпва за правата на възрастните хора. Преживяването тогава я е накарало да разбере нуждата от това, хората да бъдат овластявани да вземат решения в собствения си живот. Саманта вярва, че в името на човешкото достойнство и равенство, всеки заслужава да има контрол над решенията, които го засягат. По този начин, според нея, можем да постигнем едно по-включващо, свободно и уважаващо всеки човек общество.

Причината Саманта да избере Български център за нестопанско право и организацията да я прие с радост се дължи на опита на БЦНП в Програмата „Следваща стъпка“ и желанието този опит да бъде споделен. Програмата е международно известна главно заради едно от най-сериозните си постижения – разработването на проект на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Той е резултат от работата по 6 пилотни проекта в страната, чрез които се прилагат т. нар. мерки за подкрепа за хората с интелектуални или психично-здравни проблеми, така че те да могат да вземат решенията за собствения си живот. В рамките на Програмата са подкрепени над 180 души и техните семейства, предотвратени са десетки запрещения, напълно свалени са 7 запрещения. Ключовата промяна, която цели законопроектът е да бъде признато на всеки човек, че може да упражнява правата си и че има правото да получи необходимата подкрепа за това – за да изрази волята си, за да бъдат зачетени неговите желания и предпочитания.

БЦНП развива Програмата през последните 7 години заедно с Българска асоциация за лице с интелектуални затруднения (с 6 пилотни проекта в Пловдив на Сдружение „Паралелен свят”, Добрич на Фондация „Свети Николай Чудотворец”, Ловеч на Сдружение „Закрила – Ловеч”, Видин на РДПЛУЗ Видин, София на Асоциация „Аутизъм” и Бобов дол на Сдружение „Иновация”) и Глобалната инициатива в психиатрията (ГИП) – България. След многократни обществени обсъждания, граждански инициативи за подкрепа, законът все още не е факт. Но усилията в тази посока продължават и ще продължат, докато на всеки един от нас, независимо дали има увреждане или не и независимо колко тежко е то, му бъде гарантирано равенството пред закона и зачитането на неговата воля.

Саманта, надяваме се скоро да можеш да разкажеш за този успех и в Канада!

Posted on June 11, 2019 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top