Предпремиера на фотографски проект „От другата страна“ – в Къщата на гражданските организации

В края на  миналата есен, четирима фотографи предприемат фото-приключение – пеша из тайнствените Родопи. Не по познатите красиви родопски пътища. И доста далеч от родопските села. Между стръмните сипеи, почти отвесните дерета, пресъхналите речни корита, изоставените села и множеството буренясали надгробни паметници, които напомнят колко многолюдни са били обитателите на района, сред свободно живеещите планински крави и препускащи коне. Там, където малцина отиват да снимат, защото човешките същества, електричеството, бирата и разни други цивилизационни благини са на 4 дни път пеша.
Заповядайте на 20 май, в Къщата на гражданските организации (ул. Христо Белчев 3), за  да видите красотата на тази дивна родопска история, сгушена в изложбата „От другата страна”. Фотографиите ще бъдат представени в рамките на инициативата „Арена на таланта“ – гражданска енергия в Европейската „Нощ на музеите“ 2017. На откриването ще можете да чуете и разказите на авторите Тихомир Начев, Тихомира Методиева и Сергей Антонов за тази обезлюдена територия, някъде между село Три могили и язовир Боровец – на границата между Източни и Западни Родопи. Ще видите и трейлър на филма за това забравено късче земя, заснет от оператора Стефан Димиев.

 

Фотографите – кои са те?
Тихомира Методиева (Тихич) е фоторепортер в Агенция Булфото. С удоволствие снима екологични каузи, доброволчески инициативи, екстремни спортове, археологически, етнографски и музикални събития. Член е на Експедиция „Преоткрий България“, с която фотографи, археолози и историци популяризират малко известни, току що разкрити или добре забравени археологически обекти.

Тихомир Начев (KaspaR) е на 36г. От 10 години работи за Фотосинтезис. Голямата му страст е пейзажната фотография. „Обичам да скитам без посоки и пътеки, там където ходят малко хора. За да снимаш пейзаж трябват здрави крака ,упоритост, и не на последно място търпение за да уловиш правилната светлината“, споделя Тихомир.

Сергей Антонов е завършил фотография във Варшава. Работил е за редица български периодични издания, публикувал е и в много чуждестранни издания. В момента сътрудничи на Offnews.bg и агенция Булфото. Има 4 самостоятелни изложби в България и една в Испания.

Стефан Димиев се занимава активно с видеозаснемане и фотография от 15 години. За себе си Стефан казва: „Имах късмета любимото ми хоби да стане и моя основна професия, въпреки, че съм дипломиран инженер. Разбрах, че снимането е нещото което умея да правя най-добре и ми носи истинско удовлетворение. Обичам еднакво и фотографията и видеото. Когато снимам се опитвам да погледна под повърхността и да покажа качествата на природата и хората заложени вътре в тях. Не знам дали имам изграден собствен стил. Снимам винаги това което е вътре в мен.“

Повече за инициативата „Арена на таланта“

Къщата на гражданските организации и A Hub ще се включат в инициативата Европейска „Нощ на музеите“ 2017. В тура между уникалните музеи и галерии на София ще  ви предложим една експлозия от изкуството в пространството за гражданска енергия и социално предприемачество.  Всеки посетител ще може да си отдъхне, наслаждавайки се на култура и изкуство в различна атмосфера, но с ярко послание – животът е по-добър и смислен, когато е написан с творчество.

Очакваме ви на 20 май от 18.00 до 23.00 часа, на ул. „Христо Белчев“ 3.

Повече информация за инициативата ще откриете във фейсбук страницата на Арена на таланта.

 

Posted on May 15, 2017 in Новини

Share the Story

About the Author

Back to Top