Отвътре навън или защо е важно да бъдем здрави, за да сме работоспособни и продуктивни

 

 

 

„Въпросите, които ще ви зададем няма да ви харесат. Възможно е да не ви харесат и отговорите на тези въпроси“ – с тези думи, Слава Кръстева и Деница Андонова, откриха дългоочакваната среща на тема „Как работната среда влияе на здравето и работоспособността ни?“ в Къщата на гражданските организации.
Те – въпросите – бяха на пръв поглед обикновени и  свързани с количеството вода, която пием, начина, по който се храним, времето, което отделяме за почивка – оказва се все важни условия, за да управляваме стреса и развием умението да се освобождаваме от него.
Когато говорим за работоспособност, капацитет и  продуктивност в офиса, не мислим особено за това каква е връзката с  грижите, които полагаме за нашето здраве. Склонни сме да намираме причините за личната си неудовлетвореност, междуличностните проблеми, високите нива на стрес и преуморате във външната среда. Симптомите на неглижиране на собственото ни здраве и благосъстояние са видими с невъоръжено око – нарушен сън, избухливост, рязка смяна на настроенията, повечко килограми. Достатъчно е да се изправим срещу самите себе си и да се запитаме „Докога така?“  и да поемем отговорност заповедението си и най-вече за последиците от него.
Слава и Деница заявиха категорично – отговорността на първо място е лична. Процесът за нашето по-успешно  утре започва днес – с това, което всеки от нас прави за себе си, грижата за здравето, желанието и волята да променим това, над което имаме влияние. Да бъдем посланици на промяната, вътре в нас и в света около нас.
Проявете смелост
Смелостта да се изправиш срещу себе си – срещу своите вредни навици, които внасят измамен комфорт в ежедневието, срещу неглижирането на това, което приемаме за даденост – нашето физическо и психическо здраве. Често казваме, че пренебрегваме себе си, за да бъдем по-продуктивни и да се справим с всички задачи в офиса. Дали в действителност обаче  сме по-продуктивни, когато сме изтощени, дехидратирани, започваме деня си без енергия, а вечер заспиваме трудно? Помислете върху това.
Смелостта да изразиш мнението си – специалистите по човешки ресурси все по-често участват в управлението на кризи на работното място. Кризи, основани на обтегнати отношения, следствие на които е  намалената работоспособност на всички участници. Една от причините за развитие на конфликт или криза на работното място е премълчаването или недоизказването на проблемите и начина, по който се чувстваме, неумението да вземаме решения и да ги изпълняваме, да бъдем екипни играчи на работното си място и да проявяваме грижа към себе си и хората, с които работим.
Смелостта да бъдеш мениджър, а оказва се, всеки от нас е мениджър, защото управлява поне 100 000 милиарда клетки в тялото си.  Слава Кръстева и  Деница Андонова ни подсказаха, че да си мениджър означава да умееш да се грижиш на първо място за себе си – да се грижиш за своите милиарди служители – клетките от които сме изградени. Да им доставяме необходимото количество вода, качествена храна, достатъчно сън.

„Намалете стреса“ – е една от честите лекарски препоръки, когато се появи какъвто и да било здравословен проблем. Винаги обаче стои отворен въпросът „Как?“, какво мога да направя за себе си още днес, мога ли да поставя  грижата за себе си на първо място, за да бъдем по-щастливи и успешни утре?
Чаша вода на бюрото е едно добро начало, а перфектното начало е чашите да са две – една за вас и една за колегата до вас.
Бъдете здрави!
С тази среща поставихме началото на серия от събития, посветени на най-важния ресурс за всяка организация – човешкия. И независимо от това дали сте мениджър или служител, темата е значима, защото всички ние работим в екип, с хора, всеки от които е различен свят, с различен житейски опит, минало, настояще и бъдеще. С различно отношение към себе си и околните.
Естествено продължение на темата е и следващата планирана в поредицата среща: Играждане на високоефективни екипи. Заниманието ще е практическо и ще се случи на 23 ноември, от 17.00 часа, в Къщата на гражданските организации.

Posted on October 26, 2017 in Новини

Share the Story

About the Author

Back to Top