НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2018, СОФИЯ

Вероятно в представите ви за приятна вечер е включена и идеята за хубава книга, а защо не и приятна компания. Всеки страстен читател обича да споделя впечатленията и вълненията си от завладялото го произведение. Ето нашето предложение за среща на хубавата литература и приятната компания.

Щастливи сме да ви споделим, че Къщата на гражданските организации ще бъде един от домакините на международното събитие  Нощ на литературата, което ще се проведе в дванадесет български града и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018г.

Нощта на литературата се провежда за седми път в България. Тази година събитието ще бъде на 9 май от 18 до 22 часа. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности. Къщата на гражданските организации ще бъде едно от читателските гнезда в град София.

Наши гости ще бъдат Гьоте Институт, а посетителите ще могат да се насладят на откъси от книгата на  Рафик Шами „Жената, която продаде мъжа си на битака, или как станах разказвач“. В света на Шами ще ни поведе актьорът Димитър Николов.

В книгата “Жената, която продаде мъжа си на битака” Рафик Шами отвежда читателя в Дамаск на своето детство и юношество, в християнския квартал на града. Чрез забавни истории и поетични екскурси той разказва как хората, културата, традициите на неговата родина са пробудили собствения му талант и са го направили разказвач. Спомените му оживяват в безброй картини и звуци, с тихия глас на деството му, който го връща в отминали времена и изгубени райски места. Автобиографичното в тази книга би могло да се разглежда като основа на килим, в който писателят вплита орнаментите на своя опит, както и размислите си за значението на приказката, за устното разказваческо изкуство, за днешното редуциране на езика, възпрепястващо пълноценното общуване между хората и способността им да слушат, да се удивляват, да се радват.

Рафик Шами (1946), роден и прекарал първите 25 години от живота си в любимия си Дамаск, в началото на 70-те години на ХХ век се вижда принуден да го напусне и след кратко скиталчество се установява в Германия, където живее и днес. Направил първите си стъпки в литературата на арабски език, в емиграция започва да пише на немски и става един от най-четените и превеждани немскоезични писатели. Автор е на книги за деца, на литературни и публицистични есета, разкази, романи, два от които, “Тъмната страна на любовта” и “Тайната на калиграфа”, са преведени на близо 30 езика.

Ще ви очакваме!

Posted on May 9, 2018 in Новини, Събития

Share the Story

About the Author

Back to Top