„Любовна кафе-пауза“ – разговори за важните инициативи на НПО секторa по време трудова практика

В четвъртък следобед, ден преди празника на влюбените „Свети Валентин“, общността от организации, активисти и съмишленици на Къщата на гражданските организации се събрахме на специална „любовна кафе-пауза“.

Защо решихме да разчупим формата на традиционните ни НПО закуски, като заменим сутрешното кафе за разсъмване със следобедно – за сплотяване и сгряване в края на работния ден ли?

Защото като общност искахме да подкрепим усилията и да разкажем за Нина – младата девойка, която всеки четвъртък разведрява работния процес на хората в Къщата с усмихнато „Заповядайте на кафе-пауза!“

За Нина приготвянето на кафе-пауза в реална работна среда е подкрепена заетост. Като клиент на социалната услуга Дневен център „Светове“ за хора интелектуални затруднения на Фондация „Светът на Мария“ тя получава подкрепа от трудов наставник. В този процес за развиване на трудови умения със съпътстваща за нея подкрепа, Нина влага много старание, грижа и любов – за да може всеки да получи ароматно кафе, чай или чаша вода. С този ентусиазъм и индивидуално внимание към всеки с въпроса „Какво искате да пиете?“, тя обслужи над 25-те гости на събитието.

Срещата беше и повод да поговорим и за предстоящите важни инициативи за неправителствения сектор като предстоящото начало на процедурата за сформиране на Съвета за развитие на гражданското общество на 20 февруари. Това е първият такъв орган у нас, който цели да покаже, че държавата има политика за развитие на гражданските организации и гражданското общество. Съветът е консултативен орган към Министерски съвет, който ще се състои от 14 граждански организации с минимум 5-годишен опит в осъществяване на дейности в обществена полза в подкрепа развитието на гражданското общество и гражданското участие – това казва чл. 4, ал. 6 от ЗЮЛНЦ. Председател на Съвета и негов 15-и член ще е вицепремиерът Томислав Дончев. На практика, Съветът за първи път дава ясен формат, в който гражданските организации заедно с управляващите да дискутират и намират решения за развитие на средата.

За избора на членове на Съвета ще се използва онлайн платформа. На нея организациите в обществена полза ще могат да се регистрират, което ще им позволи да гласуват за максимум 14 граждански организации, които да станат членове на Съвета. Заедно с регистрацията си на платформата всяка организация ще може да се самономинира и за кандидат за член на Съвета, за което ще трябва да докаже и покриване на изискването за минимум 5-годишен опит в осъществяване на дейности в обществена полза в подкрепа развитието на гражданското общество и гражданското участие.

Поговорихме си и за предстоящия Базар на социалните предприятия „Малкото е много“, който ще се проведе в два дена – на 22 и 23 февруари 2020 г. в Сердика Център в София. Базарът всяка година среща на едно място хора, които работят с кауза, и хора, които ги подкрепят в това –  подкрепят каузите им, като пазаруват от продуктите им.

Това специално събитие ще събере 14 социални предприятия от България и техните продукти с кауза. Сред тях са и две от организациите „съквартиранти“ в Къщата – фондация „Светът на Мария“ и сдружение Операция Плюшено мече. Останалите 12 организации на Базара са:

Българска Фондация БиоразнообразиеБългарско дружество за защита на птицитесдружение ИДЕАсдружение “Паралелен свят”фондация “Конкордия България”, , сдружение Фабрика за идеифондация Глобална инициатива в психиатрията-Софиясдружение Каритас СофияАсоциация на младите полярни изследователифондация Орендафондация Рождество ХристовоЦентър за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Те са граждански организации, които развиват предприемачески модел на работа и така прилагат различни подходи в решаването на социалните проблеми, които имат за своя мисия.  В дейността си някои ангажират пряко хора от различни уязвими групи – включват ги в производството на различни продукти, а и при продажбата им.

 

Публикацията е подготвена в рамките на проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Posted on February 15, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top