Конкурс “Граждански будилник” търси социално ангажираните артисти

Твори. Провокирай. Събуди.

Ако си любител на изкуството със социално значими послания и се вълнуваш от темите на гражданското общество – предизвикай се и участвай в конкурса на събуждащите артисти ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК на Български център за нестопанско право*.

От 23 април до 26 май 2019 изпрати твои авторски фотографииилюстрации или текстове, които разказват за:

>>>  въздействаща сила на гражданското сдружаване за общи каузи,

>>>  енергията  на протестите и хората в тях,

>>>  смисъла от свободата на словото и борбата за нея.

 

Творбите могат да стъпват на реални случки и събития или да отразяват личното ти отношение като творец към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото.

Произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит. Най-въздействащите творби ще получат символични предметни награди и ще бъдат включени в специална изложба за социално ангажирано изкуство.  Авторите на произведенията, класирани на първо място във всяка от трите категории, ще получат парична награда в размер на 250 лв.

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

 • Авторските фотографии, илюстрации и текстове трябва да изследват и/или да изобразяват отношение към гражданските права и свободи като фундаментален елемент на демократичните общности и по-специално по отношение на: правото на сдружаване (в сдружения, фондации, читалища, неформални групи)правото на мирни събрания (протести, митинги, манифестации) и свободата на словото.
 • Всеки автор може да подаде до 5 свои творби за участие в конкурса.
 • В категория „ФОТОГРАФИЯ“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки (дигитални или аналогови).
 • В категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси;
 • В категория „ТЕКСТ“ се приемат есета, текстове с поезия, проза, както и публицистични текстове. Творбите трябва да са с максимална дължина до 3,000 думи.

 

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

В конкурса могат да участват творци, в това число студенти и ученици, без ограничения за възраст или опит. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера.

Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

 

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

 

I. Жури в категория „ФОТОГРАФИЯ“

 • Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.
 • Мирослав Маринов – фотограф, съосновател на Софийска фотографска школа; един от вдъхновителите на “Аз мога – тук и сега”.
 • Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.

Фотография: Camila Cordeiro / Unsplash

 

II. Жури в категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“

 • Велина Мавродинова – графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио Enthusiasm.
 • Розалина Буркова – визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, Ultra Music, Polyvinyl Records, Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху правата на жените, борбата срещу половите стереотипи и насилието над жени.
 • Николай Димчевски – художник, от 2005 г. се занимава с живопис и има реализирани над 15 изложби; участвал е в множество пърформанси, пленери, музикални проекти.
 • Минчо Тодоров – художник и скулптор, преподавател по рисуване и керамика; създава собствена школа за деца, насочена към изучаване на природата, различните стилове изкуства и емблематични художници.

Фотография: Eepeng Cheong / Unsplash

 

III. Жури в категория „ТЕКСТ“

 • Марин Бодаков – литературен редактор на вестник К. и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ „Св. Климент Охридски“.
 • Стефан Иванов – поет, драматург, носител на „Икар“ за най-добро представление за пиесата „Медея – майка ми“ (2013 г.) и номинация за  „Икар“ (2014 г.) за драматургия на пиесата „Между празниците“.
 • Силвия Чолева – радиожурналист, отговорен редактор на редакция „Култура“ и водеща на предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ по БНР, пише поезия, фрагменти, литературна критика.
 • Зарина Василева – журналист в OFFMedia, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

Фотография: Carl Cerstrand / Unsplash

 

НАГРАДИ

Най-въздействащите и свързани с темата творби ще бъдат удостоени със символични предметни награди и по една парична награда за първо място във всяка категория в размер на 250 лв.

По-широката селекция произведения ще бъдат включени в специална изложба и публично представени през юли 2019 в Къщата на гражданските организации и Зона 21 в София.

 

ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат онлайн във формат: jpeg, png, pdf или word или, ако са по-големи от 5 MB – чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, WeTransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) на имейл: contest@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Към авторските произведения кандидатите посочват категориязаглавие и кратко описание на творческата идея/замисъл, рефериращ към избраното право/права (не по-дълго от 1 страница). Кандидатите посочват и две имена, имейл и телефон връзка.

Краен срок за кандидатстване – до 26 май 2019 г.включително

________________________

* През 2018 г. Български център за нестопанско право провежда първото издание на конкурсa ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – значима за организацията инициатива за подкрепа на млади артисти-активисти, вдъхновена от съвместната ѝ работа с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. За конкурса кандидатстват 80 творци със 166 страхотни авторски фотографии, илюстрации и текстове. Най-въздействащите произведения във всяка от категориите се включват в специална изложба „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“. За да се надскочат физическите рамки на изложбата и да се сподели творческият поглед на артистите пред широката аудитория, БЦНП създава зина „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“ , в който е поместена част от отличените творби и техните послания.

Изданието може да разгледаш тук:

 

** Фотография на корицата: Daniel Apodaca / Unsplash

 

Конкурсът се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права“, изпълняван от Български център за нестопанско право. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

Posted on May 17, 2019 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top