Кандидатствай в конкурс за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020

Тази година животът на всички ни се промени. Наложените мерки за борба с COVID-19, ситуацията на извънредност и принудителна социална изолация създадоха усещане за ограничаване на гражданските ни свободи, нарастващи страхове и безпомощност. В същото време се родиха и забележителни примери за солидарност между хората, стремеж за общи действия в подкрепа на нуждаещите се и нови форми за изразяване на съпричастност и гражданска позиция.

Ако ти си творец и се занимаваш професионално или любителски с фотография, илюстрация или писане и искаш да споделиш твоята форма на солидарност към случилото се по време на извънредното положение, за да предадеш чрез силата на изкуството си послания за значимостта на гражданските ни права и свободи – предизвикай се и кандидатствай в

Kонкурс за социално ангажирано изкуство

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020*

До 1 юли 2020 г. ни изпрати твои авторски фотографии, илюстрации или текстове, които разказват за:

     >> Солидарността между хората и силата на сдружаването в името на обществено значими каузи;

     >> Как да изразяваме и да изискваме да бъде чута гражданската ни позиция по актуални социални теми и проблеми, дори когато не можем да се събираме на мирни протести навън, но можем да я отправяме като общност онлайн чрез средствата на дигиталните технологии;

     >> Свободата на словото, което не може да се карантинира зад маски и ограничения.

Авторските творби могат да стъпват върху реални примери и събития, случили се от началото на извънредното положение до днес, които отразяват личното ти отношение като творец към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото по време на кризата и след нея.

През лятото на 2020 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит. В края на септември 2020 г. ще се състои награждаването на отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в специална изложба на открито и разпространени в онлайн изложба.

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

 • Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и/или да отразяват отношение към гражданските права и свободи по време на криза съгласно зададената тема на конкурса.
 • Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка една от трите категории на конкурса.
 • Към кандидатурата задължително се посочват категория, заглавие и кратка аргументация на творческата идея / замисъл, реферираща към избраното право / права (максимум до 150 думи или 1000 символа). Кандидатите посочват и две имена, имейл и телефон връзка.
 • В категория „Фотография“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки (дигитални или аналогови);
 • В категория „Илюстрация“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси;
 • В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия, проза, както и публицистични текстове. Текстовете трябва да са с максимална дължина до 1,500 думи.
 • За целите на организиране и провеждане на конкурса, авторите следва да предоставят безвъзмездното право на ползване върху авторските творби от страна на Български център за нестопанско право – организатор на конкурса „Граждански будилник“ 2020 – и на Столична община, управляваща Столична програма „Култура“.  

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни творци, в това число студенти и ученици. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

Жури в категория ФОТОГРАФИЯ

 • Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.
 • Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа на Софийска фотографска школа.
 • Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.

 Жури в категория ИЛЮСТРАЦИЯ

 • Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер и артдиректор, тя стои зад изграждането на някои от водещите и много полулярни марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари.
 • Розалина Буркова – визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи.
 • Росица Ралева – илюстратор и графичен дизайнер. Работила е за Compote Collective, poststudio, Anima Docs, Полски Институт, Музейко, Български хелзинкски институт, Fine Acts, Унгарски културен институт, Ted-Ed, Human Rights Watch, Dushman, издателство Колибри и др.

Жури в категория ТЕКСТ

 • Марин Бодаков – писател, журналист, университетски преподавател.
 • Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC, а през 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“.
 • Зарина Василева – журналист в OFFMedia, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

НАГРАДИ

Най-добрите, въздействащи и свързани с темата на конкурса творби ще бъдат удостоени със символни предметни награди. По-широката селекция произведения ще бъдат включени в специална изложба на открито, както и популяризирани в онлайн изложба. Отличените произведения ще бъдат публикувани за свободен достъп и сваляне от онлайн банка за изображения на сайта на Български център за нестопанско право.

Авторите на артистичните творби, класирани на първо място във всяка от трите категориите, ще получат парична награда.

ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

За участие в конкурса се попълва формуляр за кандидатстване.

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат във формат: jpeg, png, pdf или word или, ако са по-големи от 5 MB – чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, WeTransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) 

Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Краен срок за кандидатстване: до 1 юли 2020 г., включително.

ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА

До края на юни 2020 г. продължава дарителската ни кампания за набиране на награди за отличените на първо място творци в трите категории на конкурса. До момента успяхме да наберем сумата от 836 лева за наградния фонд на конкурса. Всеки, който иска да подкрепи талантливите артисти, може да направи това с дарителски SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BUDILNIK, онлайн на DMS платформата или чрез Platformata.bg

* За трета поредна година Български център за нестопанско право подкрепя будните и социално ангажирани творци, като провежда конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Чрез него насърчаваме и отличаваме млади артисти, разказващи за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим.

През 2019 г. в конкурса участие взеха 85 социално ангажирани творци, а техните послания достигнаха до над 200 000 човека. Сред тях журито отличи 21 млади таланти, които се откроиха със своята будност и артистичен почерк. Благодарение на дарителите на конкурса, тримата отличени на 1-во място в категориите „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“, получиха и специални парични награди. Сред първенците в конкурса бяха:

 • Биляна Матеева, която получи парична награда от 250 лв. за илюстрацията си “MEDIA”. Интерференцията в творбата ѝ е метафора за цензурата и селективността на съвременните медии откъм информацията, която предават и начина, по който я предават. Така, както „старите телевизори губят връзка, прекъсват и изменят кадъра и звука“.
 • Поля Христова, която заслужи първото място и паричната награда от 250 лв. за фотографската серия “Климатични промени – Бъди ТИ промяната”. Посланието в нейните фотографии е реплика срещу проблемите с глобалното затопляне. Кадрите представят моменти от ученически протест „Петъци за бъдеще“ (Fridays for future), провел се в Добрич през 2019. През обектива си Поля показва именно свободата на словото или, с други думи казано, даването на гласност на актуалния обществен проблем. Според авторката „има ли гласност, има и решение“.
 • Емине Садкъ, която се отличи със силата на словото и гласа си в текста “Мълчание” и бе наградена с парична награда от 250 лв. Текста си посвещава на студентите от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които с цената на собствения си личен живот, време и риск за образование са водили битка срещу политизирането на университета. Във фокуса на посланието стои образованието и нуждата да развива своята роля, за да вдъхновява и обединява.

Конкурсът се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ – ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

Posted on June 1, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top