ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020 – какво се случи до момента?

Всяка година през ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА* научваме по нещо ново за социално ангажираното изкуство. Тази година на ход бяха самите творци – през техния споделен опит научихме как се изразява гражданска позиция по актуални обществени теми чрез изкуство в градска среда, почерпихме доза свежо вдъхновение и нова гледна точка към даденостите на града.

Необичайният онлайн формат за водене на лабораторните ателиета даде възможност в тях да се запишат за участие 35 души, сред които творци, любители на изкуствата, студенти, активисти и журналисти както от София, така и от Варна, Рила, Пловдив, Шумен, Силистра, дори и от Амстердам и Вагенинген в Нидерландия. Самите работилници се проведоха в онлайн пространството на Къщата на гражданските организации.

„Благодаря за споделения опит и движещата енергия!“, бяха думите на Г. М., 28 г., участничка от Вагенинген, Нидерландия

Чрез своите многобройни примери за артистични намеси в града, акции, инсталации, шаблони, графити и трансформации на съществуващи обекти, инсталации, водещият екип от Destructive Creation ни потопи в света на уличното изкуство (street art) в България като един от най-въздействащите начини за провокиране на обществена реакция и предаване на послания, свързани със застъпнически кампании, социални проблеми, човешки и граждански права и свободи. Във всяко едно от лабораторните ателиета участниците преминаваха през целия творчески процес на социално ангажираното изкуство – от създаването на идеята през оформянето на посланието до самата реализация.

„Поздравления за всички вдъхновяващи инсталации и акции, които сте направили до сега! Наистина се възхищавам на работата ви и черпя вдъхновение“, сподели П. П., 41 г. от София

Представянията в работилниците бяха съпътствани с множество практически съвети, конкретни насоки и препоръки от Destructive Creation за техники и материали, които могат да оптимизират работата с шаблони и графити, създаването на намеси, монтирането и поставянето на инсталации.  

Сред участниците бяха и партньорската организация на Български център за нестопанско правомеждународната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts, които допринесоха със споделения си опит в създаването на арт инсталации чрез музика и визуални изкуства.

Част от уроците, които си взехме по време на лабораторните ателиета:

  • Акцията, колкото по-полезна е за широк кръг хора, толкова по-голям е отзвукът от нея. Ако изкуството е просто красиво, то влиза в графата „говорене“, а ако има социален ефект – то вече е действие, промяна;
  • Позитивните послания са по-силни и по-въздействащи от укорителните и онези, които размахват с пръст;
  • Сдружаването е ключово важно за успеха на всяка акция с шаблони, графити, инсталации и намеси – солидарността е в общите действия и споделените задачи;
  • Няма нищо страшно в провала – той може само да учи, да гради и да води до истински добрите идеи;
  • Да уцелиш правилния момент, за да изразиш гражданско послание по актуална тема, е половината от успеха на всяка акция;
  • Запазването на снимков или видео материал от мястото на акцията е ключово важно за удължаване на живота на всяко артистично послание.

В момента участниците в трите ателиета имат за домашна задача да помислят и предложат проектни идеи за шаблони, графити, инсталации и намеси в градска среда по теми и послания, споделени от няколко граждански организации: свобода на словото, град без отпадъци и насърчаване за включване в трансформиращи срещи за опознаване на хора от различни социални групи. Изпратените идеи ще получат обратна връзка и конкретни съвети от Destructive Creation, които да бъдат в подкрепа за бъдещи творчески изяви.

Разгледай тук: Фотогалерията със снимки от лабораторните ателиета в ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020

Тазгодишната ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020 включва и още едно специално събитие, което е част от удължената програма на инициативта – онлайн дебат на тема: „Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи“ на 3 юни 2020 от 15.00 часа. Наши събеседници ще бъдат доц. Георги Лозанов, проф. Георги Каприев и Марин Бодаков с модератор Ива Дойчинова.

За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация.

Срещата е съвместна инициатива на Български център за нестопанско право и медията Triple EYE Project. С онлайн дискусията ще се отбележи и началото на третото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Конкурсът предстои да бъде обявен следващата седмица на 1 юни 2020 г.

_____________

* ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА е ежегодна инициатива на Български център за нестопанско право, която развива творческия опит, познания и умения на будните творци в сферата на социално ангажираното изкуство.

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ – ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

Posted on May 27, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top