Какво се случи в Къщата през последните месеци…

Макар и онлайн, макар и в ситуация на извънредно положение, в Къщата на гражданските организации животът през последните месеци ври и кипи. Във виртуалното й пространство се случиха над 40 разнообразни събития и срещи. Тя се превърна в активно място за екипни и работни срещи на граждански организации, тематични уебинари и обучения, Пролетна обучителна програма, споделено виртуално работно пространство, общностни събития, та дори и срещи на баскетболен отбор!  

Когато преди 2 месеца поехме предизвикателството и адаптирахме дейността на Къщата в онлайн пространство, не предполагахме, че „отваряме врати“ за толкова много колеги и граждански активни хора от цялата страна, които дойдоха със своята нова енергия, идеи, истории и каузи.

В началото на април стартирахме с уебинар обучение „Как да включим доброволци в работата си в ситуация на криза?“ с Георги Влайков, ръководител на Доброволно Формирование “Пловдив 112”, специално за всички организации, които набират доброволци за работа на терен в кризисната ситуация.

Продължихме с откриването  и провеждането на сесиите от Пролетната обучителна програма на Къщата, в които си говорихме за: комуникацията по време на кризисна ситуация заедно с ПР екперта Любомир Аламанов; кампаниите за набиране на средства по време на и извън криза заедно с експерта по фондонабиране Яна Рупева; майсторството на публичното говорене заедно с мастършефа по разказвачество проф. Десислава Бошнакова; вписването на промени в регистъра на ЮЛНЦ заедно с правния екип на Български център за нестопанско право. Обученията продължават до 9 юни са отворени за записване тук.

В навечерието на отмяната на извънредното положение проведохме дин по-различен уебинар – освежаващ разговор за душата и нещата, които ни връщат към реалността с психолога Даниел Троев, който даде конкретни техники и съвети за справяне с тревожността и по-безболезнено завръщане към новата реалност.

Случиха се и над 10 видеоразговора, част от инициативата „Права по време на криза“, в която група юристи споделят своите възгледи дали, в каква степен, защо и какви са последиците от ограничаването на различните ни права, както и възможни ли са по-добри решения. Всички те могат да бъдат гледани тук.

Гражданската културна седмица 2020 и творческите ателиета към нея също се проведоха във виртуалното пространство на Къщата, водени от известната група от артисти Destructive Creation. Инициативата се провежда трета поредна година, за да развива творческия опит, познания и умения на будните творци в сферата на социално ангажираното изкуство.

И така дадохме началото на една нова форма на съществуване на Къщата на гражданските организации, част от която със сигурност ще запазим и за бъдещето, за да останем все толкова леснодостъпни и отворени и близки до всички, които са част от нашата общност, а и не само.

Posted on May 21, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top