Има (ше) ли карантина върху гражданските свободи?

Будното изкуство за трета поредна година ангажира млади и независими творци в инициативата #ГражданскиБудилник на Български център за нестопанско право. А тази година темата за гражданските свободи стана изключително чувствителна заради наложените мерки за борба с COVID-19. Дали останахме будни за правата си по време на кризата и дали чрез тях именно успяхме да намерим решения са въпроси, които повече от всякога трябва да си зададем. 

Затова Български център за нестопанско право заедно с Triple EYE Project организират дебат на тема:

“Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи?”

Събеседници в дебата ще бъдат доц. Георги Лозанов, проф. Георги Каприев и Марин Бодаков. Дискусията ще се модерира от журналиста Ива Дойчинова.

Кога: 3 юни (сряда) от 15.00 до 16.00 часа

Къде: онлайн, във виртуалното пространство на Къщата на г

Къде: През онлайн платформата на Къщата на гражданските организации

Включи се в дебата от тук!

За участие в дискусията е нужна предварителна регистрация.

Вашите въпроси към участниците може да зададете предварително чрез регистрационния формуляр, както и по време на дебата.

Онлайн дискусията е част от програмата на ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020 на Български център за нестопанско право (БЦНП).

Със събитието ще се отбележи и новото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Чрез него вече три години БЦНП подкрепя будните и социално ангажирани творци, разказващи за свободата на сдружаване, на мирни събирания и на словото.

През 2019 г. в конкурса участие взеха 85 социално ангажирани творци, а техните послания достигнаха до над 200 000 човека. Сред тях журито отличи 21 млади таланти, които се откроиха със своята будност и артистичен почерк.

Тазгодишното издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020 ще търси да отличи талантливите артисти, които с творбите си правят хората съпричастни със случващото се и показват колко е важно да има свобода, да има солидарност именно чрез сдружаване за общи действия и да може винаги всеки да казва какво мисли.

Конкурсът ще бъде отворен за кандидатстване от 1 юни до 1 юли 2020 в три категории – „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Авторитетно жури ще избере най-въздействащите творби. През есента на 2020 г. ще се състои награждаването на отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито.

В момента тече дарителската кампания за набиране на награди за талантливите артисти в конкурса. Със средствата ще бъдат наградени отличените на първо място артисти в трите категории. Всеки, който иска да подкрепи младите творци, може да направи това с дарителски SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BUDILNIK или онлайн на DMS платформата.

80

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ – ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

_________________________

Заглавна илюстрация: MEDIA на Биляна Матеева, отличена на 1-во място в категория „Илюстрация“ на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2019. Интерференцията в творбата ѝ е метафора за цензурата и селективността на съвременните медии откъм информацията, която предават и начина, по който я предават. Така, както „старите телевизори губят връзка, прекъсват и изменят кадъра и звука“.  

Posted on May 21, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top