Зелената седмица в Къщата завърши – нека зеленият начин на мислене продължи

През последните пет дни вниманието ни бе концентрирано върху бъдещето – това бъдеще, което зависи от начина, по който живеем днес и сега, от отношението ни към растителния и животински свят, храната, водата и към самите нас.

 

Случи се и научихме
Във вторник поговорихме заедно с нашите приятели от Българско дружество за защита на птиците за крехкото равновесие между опазването на природата и начинът, по който управляваме земеделските земи и произвеждаме храната си и за това колко важно е малките семейни ферми в страната да бъдат подпомагани. Опитахме истински мляко, сирене, кашкавал, сладко и една неописуема с думи баница – произведени далеч от града.

Научихме, че:

– Последните изследвания на Европейската комисия показват, че най-застрашено е биоразнообразието в земеделските земи – 76% от биоразнообразието в тях е с „неблагоприятен статус на съхранение” и само 7% от обработваемите земеделски площи са с ”благоприятен статус”. Птиците – основният индикатор за състоянието на земеделските земи, също намаляват; през 2016 г. птиците в земеделските земи са намалели с 18%, което е допълнителен спад с 5% спрямо предходната оценка през 2015 г. Сред основните заплахи за състоянието на птиците в тези местообитания са премахването на храстите, разораването на затревените площи, упадъка на традиционните форми на земеделие за сметка на по-интензивно обработване и употребата на пестициди.

– Дори да живеем в столицата, можем да подпомогнем оцеляването на малките семейни ферми в страната, като закупуваме техните чисти и висококачествени продукти от фермерските пазари в София.
В сряда  в Къщата ухаеше на надежда за бъдеще, зеленина и ….чери домати. Заедно с Атанас Косев се потопихме в дебрите на градското земеделие, като започнахме от самото началото – видове почва, подходящи съдове и как изглеждат семената на различните видове зелени подправки.


Научихме, че:

– За да бъдат сладки и сочни, доматите не се поливат много често;

– Можем да си направим парник и на перваза на офисния прозорец;

– Има и още едно приложение на мидичките, които събираме през лятото – като най-долен слой в саксията;

– Можем да трансформираме опаковките от храни – кофички от кисело мляко, бурканчета от сладко и бутилки – в саксии.     Достатъчно е да вложим малко въображение.

В четвъртък – 26 април – се присъединихме към кампанията “Свободни от пластмаса” на „Грийнпийс” България и „За Земята“. Двете екологични организации проведоха в Къщата обучение на доброволци за намаляване на повсеместното пластмасово замърсяване в детските градини, като кампанията бе изцяло насочена върху забавачниците на най-малките. Участниците в обучението придобиха знания за алтернативите на пластмасата. Също така те получиха насоки как да общуват и убеждават – умения, с които ще могат да се включат като доброволци в работилници с деца, лекции и други публични изяви в рамките на кампанията с детските градини.
Инициативата беше посрещната с огормен интерес и местата за обучението бяха заети веднага, което още веднъж показва големия обществен интерес към тази тема.

 

Научихме, че:

– В голяма част от близо двете хиляди детски градини в страната над двеста хиляди деца пият вода от пластмасови чашки за еднократна употреба. Чрез подобна практика се изхвърлят над два и половина тона плстмаса или двеста хиляди пластмасови чаши. Този модел струва по над пет хиляди лева на година за една детска градина.

Да, официално закриваме инициативата „Зелена седмица в Къщата“, но само за да продължим да бъдем ежедневно зелени, разделни в изхвърлянето на отпадъци и пестеливи в употребата на природни ресурси.

Posted on April 28, 2017 in Новини

Share the Story

About the Author

Back to Top