Започна шестото издание на VIVACOM Регионален грант

Кандидатстването с проекти за развитие на местните общности е до 12 януари 2021 г.

От 26 ноември 2020 г. започна шестото издание на VIVACOM РЕГИОНАЛЕН ГРАНТ – Програмата, която 6 поредни години подкрепя обществено значими каузи на граждански организации с мисъл и грижа за местните общности в малките и големи населени места. Регионалният грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

Събитието за началото на Програмата тази година беше онлайн и се излъчи на живо през Фейсбук страницата на БЦНП. Участие взеха представители на VIVACOM, на Български център за нестопанско право, ПР експерти на „ОТ-ДО Консулт“ и общността на Регионалния грант. Събитието бе отворено за всички граждански организации с интерес към Програмата.

Освен подробности за Програмата, екипът на БЦНП представи и най-актуалните теми за НПО сектора с важна информация за дейността на гражданските организации и какви стъпки трябва да предприемат, за да изпълняват по-спокойно и ефективно проектите си в условията на засилени противоепидемиологични мерки. Организациите научиха и за текущите инициативи, обществени консултации и програми, в които могат да се включат НПО. ПР експерти на „ОТ-ДО Консулт“ споделиха 10-те най-важни правила в комуникациите с конкретни съвети към организациите как да разказват по-добре за своите каузи и инициативи и да са по-видими в медийното пространство.

За изминалите пет години в рамките на Програмата VIVACOM е предоставила над 313 000 лв. за 68 проектни идеи на 64 граждански организации.

Фондът в шестото издание е 60 000 лв. Условията остават същите, както досега. Стойността на един грант, който може да получи всеки проект, е до 5 000 лева, а продължителността на проекта следва да бъде до 1 годинаНяма ограничения нито за сферите, в които ще се развиват инициативите, нито за броя проекти, които една организация може да подаде, нито за това дали е получила финансова подкрепа от Програмата през предходна година. Важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за местната общност.

Допустими кандидати и тази година са:

 • Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза;
 • Народни читалища;
 • Настоятелства към училища и детски градини, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, в партньорство с училища и детски градини.

Проектните предложения се изпращат до 12 януари 2021 г., само онлайн, чрез попълване на електронен формуляр за кандидатстване на: www.vivacomfund.bg/regionalgrant/apply.

Подкрепените идеи ще бъдат обявени в началото на март 2021 г.

Журито, което ще оценява проектите тази година, е в състав:

 • Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM;
 • Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи;
 • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“;
 • Райко Байчев, журналист от Actualno.com;
 • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

„Смело можем да заявим, че този Регионален грант е за отличници. Защото догодина организациите ще работят в доста по-предизвикателна среда, с много неизвестни. Но наред с това, кандидатите ще имат пълната свобода да развихрят въображението си и да предложат идеи и решения, близки до хората, насочени към нуждите на местната общност. Нетърпеливи сме да прочетем новите смели идеи, които ще продължат историята на Регионалния грант“ – споделя Надя Шабани.

“В условията на икономическа рецесия и пандемична обстановка, в която живеем, повече от всякога имаме нужда от креативни инициативи за развитие на местните общности. Вярваме в силата на хората, които имат новаторски идеи за решаване на значими проблеми по места. Ето защо с удоволствие подкрепяме проектите, които дават скорост на развитието не само на регионите, но и на цялото общество, особено в моментите на криза”, каза Веселка Вуткова, директор “Корпоративни комуникации” във VIVACOM.

Програмата подкрепя проектни предложения, които едновременно покриват 3 ключови критерия:

1) Полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за местната общност;

2) Въвличане на местната общност;

3) Новаторство.

На подстраницата www.vivacomfund.bg/regionalgrant ще намерите Общите условия и правилата на Програмата, както и образец на формуляра за кандидатстване и формуляра за финалния отчет.

Информация от различните етапи на конкурса ще намерите на  www.vivacomfund.bg, на сайта на Български център за нестопанско право www.bcnl.org и на Информационния портал за неправителствените организации в България (НПО Портал) www.ngobg.info

  Срокове в Програмата:

 • Кандидатстване с проектни предложения: 26.11.2020 г. – 12.01.2021 г.
 • Оценяване на проектите: 13.01.2021 г. – 17.02.2021 г.;
 • Обявяване на печелившите: в началото на март 2021 г.
 • Сключване на договорите и започване на изпълнение на дейностите по проектите: от април 2021 г.

За въпроси, свързани с кандидатстването, може да се свържете с екипа на Български център за нестопанско право на тел.: (+359) 888-519-991 или на имейл адреса на Програмата: regional.grant@vivacom.bg.

***

НПО Порталът е медиен партньор на Регионалния грант. Някои от проектите, финансирани през предходната година, са представени по-подробно на НПО портала в рубриката Разкази за НПО:

– Персина – островът на контрастите

– „RockSchool на колела” – една сбъдната музикална мечта

– С велосипед по стъпките на вятъра

– Занималнята за учене, спорт и опознаване на България

– Как деца в Русе помагат за оцеляването на дивите пчели

Posted on November 27, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top