ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020 В КЪЩАТА

Онлайн лабораторни ателиета и срещи за любители на изкуството като начин за съБуждане

ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА е ежегодна инициатива на Български център за нестопанско право, която развива творческия опит, познания и умения на будните творци в сферата на социално ангажираното изкуство. Новото издание на ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА през 2020 е посветено на връзката между младите артисти, гражданските организации и солидарността при отправянето на послания за правата и свободите ни в ситуация на извънредност. Инициативата се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“ на Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение ТУХАРТ и с финансовата подкрепа Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

От 18 до 24 май 2020 във виртуалното пространство на Къщата на гражданските организации ще се проведе поредица от онлайн лабораторни ателиета и срещи за любители на изкуството в градска среда, в лицето на които граждански организации могат да открият нови съмишленици и посланици на каузи.

Онлайн работилниците ще се водят от екипа на известната група от артисти Destructive Creation. Те ще споделят своя опит в създаването на артистични намеси и трансформации на обекти, на инсталации и улично изкуство (street art), чрез които предават послания, свързани с човешките и гражданските ни права и свободи. Участниците ще бъдат провокирани да преминат през творческия процес на социално ангажираното изкуство – от идеята и посланието до реализацията, като на фокус ще бъдат актуални и важни за обществото ни теми, споделени от активни граждански организации.

АКО СИ ТВОРЕЦ С ИНТЕРЕС КЪМ ИЗКУСТВОТО В ГРАДСКА СРЕДА И ВЯРВАШ В СИЛАТА НА ТВОРЧЕСТВОТО ДА ПРОМЕНЯ – запиши се за участие в онлайн лабораторните ателиета с Destructive Creation и провокирай себе си.

Ателиетата са безплатни, предварителната регистрация е задължителна. Виж описание на ателиетата по-долу.

АКО СИ ЧАСТ ОТ АКТИВНА ГРАЖДАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ И ИСКАШ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ЧУЯТ ЗА ВАШАТА КАУЗАизпрати ни посланието, което искаш да стигне до тях.

Екипът на Destructive Creation ще избере няколко послания, чрез които ще провокира участниците в ателиетата да създадат социално ангажирано изкуство.

ПРОГРАМА НА ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020:

Ателие за Шаблони & Графити „Свободата на словото“

19 май 2020, 17.00 – 19.00 ч.

Практическото занимание ще бъде посветено на създаването на шаблони и графити на тема „Свободата на словото“. Екипът на Destructive Creation ще покаже техники за подготвяне на артистични шаблони с подръчни средства и какво е важно да помним и спазваме при предаването на послания чрез графити. Целият процес ще бъде демонстриран стъпка по стъпка, като водещите ще представят примери от собствените им работи, както и известни примери на шаблони и графити със социални послания от света.

Ателие за Инсталация „Солидарност чрез сдружаване“

20 май 2020, 17.00 – 19.00 часа

Ситуацията на извънредност и принудителна социална изолация през последните месеци създадоха усещане за безпомощност и нарастващи страхове. Но също така се родиха и примери за съпричастност и общо действие. Чрез практическото занимание ще се постави фокус върху създаването на артистични инсталации под надслов „Солидарност чрез сдружаване“. Екипът на Destructive Creation ще илюстрира как се случва процесът на изграждането на инсталации със социално ангажирани послания – от идеята до реалното поставяне на инсталациите. Водещите ще разкажат и ще дадат важни съвети за най-важното, което трябва да знаем при създаването и поставянето на артистични инсталации.

Ателие за Намеса в града „Гражданска позиция“

21 май 2020, 17.00 – 19.00 ч.

На града ще се погледне по нов начин – като бяло платно, върху което можем да рисуваме, и като ребус, който трябва да разгадаем. Основната творческа задача ще бъде създаването на намеса в града за изразяване на „Гражданска позиция“ – чрез средствата на изкуството ще се търси как да предаваме посланията си посредством даденостите на населеното ни място, в което живеем. Водещият екип от Destructive Creation ще сподели своя опит в създаването на намеси в града и ще даде полезни съвети за творческия процес.  

В рамките на ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020 ще научите повече за предстоящото третото издание на конкурса за съБуждащо изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК и как може да подкрепите в усилията на Български център за нестопанско право да даде заслужено признание на талантливите млади творци.

За да останете будни и в час с актуалните срещи, следете събитието ни във Facebook – Гражданска Културна Седмица 2020.

Допълнителна информация за ателиетата и срещите през Гражданската културна седмица 2020 можете да получите от Айлин Юмерова, e-mail: aylin@bcnl.org, както и на телефон: +359 897 34 9405

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ – ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

Posted on May 13, 2020 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top