ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2018

Потопи се в една различна и вдъхновяваща седмица

Участвай в работилници и разговори за гражданските права през езика на изкуството

Виж идеите на множество свободомислещи артисти с граждански заряд

През пролетта на 2018 г. в София ще се проведе Гражданска културна седмица – инициатива, посветена на темата за гражданските права през погледа на изкуството. В рамките на седем дни, пространствата в Къщата на гражданските организации и A hub ще се преобразят в необичаен терен за творчески предизвикателства за будни творци на изобразителното изкуство, фотографията и литературата. Добре дошъл е всеки креативен човек с мнение, поглед и отношение към темите за свободата на словото, правата на сдружаване и на мирни събрания.

Инициативата се реализира в рамките на проекта „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

 

 

Какви събития те очакват в рамките на Гражданска културна седмица 2018?

>> СЕДМИЧНИ ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ <<

 

Дати: 17 и 18 април 2018 г.

Час за начало: 18:30 часа

Място: Къщата на гражданските организации и A hub, с предварителна регистрация*

Вдъхновяващи творчески работилници и срещи с утвърдени професионалисти и културни деятели, които ще представят различни сфери на изкуството през призмата на социално ангажиращата му функция.

  • Творческа среща – разговор за социално отговорната фотография с Веселина Николаева (наративен фотограф, между първата и последната й книга има Гранд При от фестивала в Лодз (2005) и номинация за най-добра документална книга на годината в Амстердам (2010) – регистрирай се

Срещата ще се проведе на 17 април (вторник) от 18:30 часа до 20:30 часа в пространството на A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер). Подходяща е както за любители, така и за професионални фотографи, които искат да обогатят своя творчески опит. Форматът съдържа презентация, визуални примери от актуални събития и практически задачи. Вход свободен.

  • Писателска работилница „Критика и промяна“ с Марин Бодаков (литературен редактор на вестник „Култура“ и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ “Св. Климент Охридски”) – регистрирай се

Работилницата ще се проведе на 18 април (сряда) от 18:30 часа до 20:30 часа в Къщата на гражданските организации (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, ет. 1). Подходяща е за любители и професионалисти, ученици и студенти. Форматът съдържа теория, актуални примери и практически задачи. Вход свободен.

  • Работилница „Форма и послания през визуалните изкуства“ с Велина Мавродинова (графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио „Ентусиазъм“) – регистрирай се

Работилницата ще се проведе на 18 април (сряда) от 18:30 часа до 20:30 часа в пространството на A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер). Подходяща е за професионалисти с опит, както и за учащи в специалностите на визуалните изкуства. Вход свободен.

* Входът за всички работилници и срещи е свободен. Поради ограничения брой места, е необходима предварителна регистрация за участие.

Запази своето място за избраната от теб тема още сега, чрез онлайн регистрационната форма, посочена срещу всяко от събитията! След запълване на местата регистрацията ще бъде затворена.

 

>> МЛАДИ ТВОРЦИ <<

Дата: 20 април 2018 г. (петък)

Час: от 10:00 до 12:30 часа

Място: A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер)

Художествена творилница за деца „Нарисувай правата си“ – съвместна инициатива на Български център за нестопанско право и Център за неформално образование и културна дейност АЛОС

В петъчната сутрин на 20 април деца от малките класове, които обичат да рисуват, ще могат да грабнат четките и боите, да отпуснат въображението си, за да изрисуват с цвят и форма какво за тях означават свободата на мнение и изразяването му. Да покажат какво се крие зад правото на сдружаване в името на общи каузи и правото на тяхното отстояване чрез мирни събрания. През различни артистични задачи-закачки малките художници ще се превърнат в творци на собствените си права и свободи. А след творилницата – и в още по-будни млади граждани.

Участието е след предварително записване – регистрирай се

За повече информация: Център АЛОС – 0897 932 005, лице за контакт: Росица Маринова, и БЦНП: /02/ 981 66 17, лице за контакт: Айлин Юмерова

 

>> СЪБУЖДАНЕ: ПРАВАТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ИЗКУСТВОТО <<

 

Дата: 20 април 2018 г. (петък)

Час: от 18:30 часа

Място: A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер)

В петък вечер ще завършим официалната програма на Гражданската културна седмица с две много специални събития.  В 18:30 часа ще бъде открита изложбата „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“, в която ще бъдат представени най-впечатляващите и интересни илюстрации, фотографии и текстове от конкурса „Граждански будилник“. Откриването ще бъде съчетано с церемония по награждаване на авторите от конкурса.

Следете събитието ни и във Facebook – Гражданска културна седмица 2018

 

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

Posted on April 4, 2018 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top