Време е за Есенна обучителна програма 2022

„Развивай страстта си към ученето. Направиш ли го, никога няма да спреш да растеш“

Антъни. Дж. Д.

Страстта към научаването на нови знания и практикуването на нови умения – това трябва да ни задвижва и подтиква, за да работим по-усърдно и резултатно в името на значимите каузи. Винаги сме вярвали в това. И продължаваме да го практикуваме. Защото някой беше казал, че ден, в който не си научил нищо ново, е изгубен ден. Ден, в който си подминал шанса да надградиш, подобриш или доразвиеш познанието си в даден сфера, е пропилян ден.

Е, щастливи сме, че нашата работа непрестанно ни среща с такива персонажи – двигатели на промяна, инициатори на действие – жадни за още и още, и още нови подобрения – всеки в своята сфера. Вярваме, че и ти се един от тези хора. Винаги готов да научиш, упражниш и приложиш. Ето така се постига положителна промяна.

Ако успя да се припознаеш дотук и все още четеш тези редове, значи е време за предложение:

ВКЛЮЧИ СЕ в новото издание на

ЕСЕННА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА 2022!

Регистрирай се тук!

Отново е време да бъдем заедно в една безкрайно мотивираща среда, в която всеки може да си вземе по нещо ново, нещо ценно и нещо полезно. Създадохме обучитлената програма на Къщата на гражданските организации с идеята да стимулираме гражданското общество да търси нови начини, чрез които да е в час с динамично променящата се среда и винаги да мисли няколко хода напред.

Планираните сесии в това издание предлагат всичко – от визуална комуникация, storytelling, през работа с институции, писане на становища, работа със софтуер за управление на проекти и, разбира се, горещите финансови въпроси, свързани с развиването на стопанска дейност в НПО. И много други полезни теми!

Въпросите са много – отговорите ще предоставяме от 13 октомври до 10 ноември под ръководството на звезден обучителен екип от доказани професионалисти и гурута всеки в своята сфера. Напомняме, че Есенната обучителна програма е изключително полезна и подходяща за хора от граждански организации, читалища, социални предприятия и за всеки НПО човек, който вярва, че развитието е въпрос на непрестанно учене.

Цената за участие в 1 сесия е 25 лв. с ДДС., като при записани 3 сесии, общата цена ще бъде 70 лв., при 6 записани сесии – 140 лв., а при записани 9 сесии – 200 лв. Изисква се предварително заплащане по банков път до 3 дни след регистрация за избраните обучения.

Стига толкова напрежение, ето ги и темите, които ще разгледаме тази есен:

Сесия 1: Работа с институции – кои са ни „важни“ и как работим с тях? 13 ОКТОМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектор: Захари Янков, правен консултант –  БЦНП

През годините се отвориха много врати за гражданските организации да влияят на и да участват в процеса на вземане на решения чрез обществени или консултативни съвет. Често обаче тези съвети съществуват проформа, не се знае за тях и тяхната работа не се изпълва със съдържание. Затова в тази сесия ще ви разкажем за различните съвети, в които НПО може да вземе участие на общинско, парламентарно и централно ниво. Ще ви дадем и насоки как да следите и участвате в заседания на парламентарни комисии и как да изисквате информация от институциите (достъп до обществена информация). Ще отделим и време на темата за електронния подпис и как той би  могъл да ви улесни в работата ви с институциите.

Сесия 2: Писане на становища в подкрепа на каузи и промяна на закони – 25 ОКТОМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектори: Айлин Юмерова, програмен директор и Радина Банова-Стоева, правен консултант – БЦНП

Социологически проучвания сочат, че най-големите очаквания на хората от гражданските организации са да ги представляваме в процесите на вземане на решения – когато се поставят и се търсят решения на проблеми, които държавата не успява или не може да реши. Становищата са ключов механизъм за влизане в дебата, а понякога и единствен. В тази сесия Айлин Юмерова и Радина Банова от БЦНП ще ни представят каква е структурата на едно застъпническо становище, какво задължително трябва да съдържа и как то да влезе в дневния ред на вземащите решния.

Сесия 3: Управление на човешките ресурси в НПО – как да задържаме и мотивираме хората от екипа? – 3 НОЕМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектори: Надя Шабани, директор и Айлин Юмерова, програмен директор – БЦНП

На нас, гражданските организации, винаги ни е било трудно да задържаме хората в екипите си. Дали причините за напускане са само финансови? Освен увеличението на заплатата, има ли друго, което може да стимулира служителите, за да останат в организацията? В тази сесия Надя Шабани и Айлин Юмерова от БЦНП ще споделят опит и съвети от практиката как да мотивираме персонала си, за да го задържим, как да анализираме резултатите от работата и натовареността на екипа, както и какви подходи може да предприемем за финансово стимулиране и емоционално зарежане на служителите.

Сесия 1: Как да работим със софтуера за управление на проекти – Sales Force? – 18 ОКТОМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектор: Петко Иванов, ръководител технологии, маркетинг и операции – “Заедно в час”

Често работата с данни може да ни се струва страшна, сложна и неясна. Но истината, е че има доказани методи, чрез които да внесем ясота в нашата дейност по темата. По време на тази сесия ще научим основни принципи за работа с данни и оптимизация на процеси по тяхното събиране, обработка и анализ. Ще получим практичен алгоритъм как да оценим, къде нашата организация има нужда от оптимизация и си заслужава да инвестираме ресурс в подобрения. Подготвили сме демонстрация на Salesforce for Non-profits и ще видим как софтуерът може да ни спести стотици часове, да ни помогне да управляваме по-добре процесите и данните в организацията си, да увеличи нашите приходи, да управляваме по-добре проектите си и да увеличи нашето въздействие. Допълнително ще бъдат представени и други безплатни и платени инструменти за работа с данни и оптимизация на процеси.

Сесия 2: Как да развиваме стопанска дейнсто в нашата организация? – 1 НОЕМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектори: Елена Калинова, финансов директор и Александра Мирчева, Координатор „Предприемачество за НПО“ – БЦНП

Развиването на стопанската дейност е важен и многопластов аспект от работата на гражданските организации. От социална гледна точка, чрез развитието на социалното предприемачество се осигурява работа, доходи и приобщаване на хора с различни нужди. От финансова гледна точка евентуалната печалба е източник на свободен финансов ресурс за организацията. Стопанската дейност, обаче, е подчинена на стриктни счетоводни и данъчни правила, които засягат дори и работата на организации с благотворителна цел. Какви са те ще научим именно в рамките на тази сесия.

Сесия 3: Наемане на хора в НПО – договори, осигуровки и данъци – 8 НОЕМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектор: Елена Калинова, финансов директор – БЦНП

Човешкият капитал е от ключово значение за развитието на всяка организация. Намирането и задържането на най-добрите членове на вашият екип е трудна и отговорна задача. Освен нея обаче всеки работодател трябва да познава и множеството законови изисквания, свързани с наемането на персонал и външни експерти, сключването на трудови и граждански договори, дължимите осигуровки и обезщетения. С най-важните от тях ще ви запознае Елена Калинова, финансов директор в БЦНП.

Сесия 1: Сторителинг за пред медии – 19 ОКТОМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектор: Нина Александрова, журналист

Колко пъти ви се е случвало да разполагате с невероятна история, която да искате да споделите с широката общественост, но да не намирате походящите думи за това? Нещо вдъхновяващо, окуражаващо, нещо, което придава смисъл на работата ви и разказва на света защо правите това, на което сте се посветили? Е, в тази сесия, водена от журналиста Нина Александрова ще научим как да разказваме тези истории по един звладяващ и наистина запомнящ се начин – като за пред медии.

Сесия 2: Визуален сторителинг – 27 ОКТОМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектор: Александър Киров, експерт комуникации – БЦНП

Да умееш да разказваш истории чрез снимки или видео е новата комуникационна необходимост. Добре заточен и ловък инструмент в инвентара на всяка организация, която цели да докосва сърца и да променя нагласи чрез своят комуникация. В тази сесия ще обърнем внимание на няколко прости правила за това как да разказвме добри, завладяващи и ясни визуални истории, с които да подсилим посланията на нашата организация. Ще разгледаме примери, които ще ни докажат, че доброто вузиално съдържание не винаги е въпрос на голям ресурс.

Сесия 3: Как да планираме и провеждаме ефективни дигитални кампании –  10 НОЕМВРИ, 16:30 ч., Zoom

Лектор: Александър Киров, експерт комуникации – БЦНП

Някой беше казал, че ако „нещото“ няма дигитална следа, значи не се е случило. Е, ние не мислим толкова крайно, но със сигурност, знаем, че всяка кауза заслужава добре обмислена и ясно структураирана стратегия за достигане на повече съмишленици онлайн. В тази сесия ще обърнем внимание на това как да структурирме нашите дигитална кампании, как да сегментираме целевите си аудитории, как да подготвяме съдржанито и да провеждаме едни успешни и ориентирани към реални резултати кампании. Сесията е подходяща за НПО хора, които няма голям опит (или никакъв) в провеждането на дигитални кампании.

*БОНУС СЕСИЯ: Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) – 1 НОЕМВРИ, 16:30 ч., Zoom. Тази сесия е безплатна и в нея може да се включи всеки желаещ, който се е записал за поне 1 сесия от трите модула на Есенната обучителна програма. Не пропускайте да отбележите в регистрационната форма, че имате интерес да участвате в бонус сесията!

Отново, темите са много, все така актуални и всеки човек, ангажиран с дейността на една гражданска организация ПОНЕ ВЕДНЪЖ си е задал въпрос, чийто отговор ще открие тук – в ЕСЕННАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА. Хайде, регистрирай се днес и не се колебай да споделиш за Порграмата с колеги от твоя екип!

РЕГИСТРИРАЙ ТУК!

А междувременно, докато чакаш да дойде датата на избраното от теб обучение, можеш да закупиш някои от следните записи от предходни издания на Програмата:

Административни задължения за управление на НПО – (1 сесия) – 25лв.

Стопанска дейност за НПО Vol.2 (1 сесия) 25 лв.

Свържи се с нас, ако имаш интерес или някакви въпроси: alexander@bcnl.org, 0889 752 091, Александър Киров.

Posted on October 4, 2022 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top