Включи се в ПРОЛЕТНА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА 2022 и се учи по нов начин

„Това е то ученето – изведнъж разбираш нещо, което си разбирал цял живот, но по нов начин.“

С тази мисъл на Нобеловия лауреат Дорис Лесинг се впускаме отново в обучителни и образователни приключения! Започва осми сезон на нашето НПО риалити – „Пролетна обучителна програма“ на Къщата на гражданските организации!

Завръщаме се с нови сили и идеи и отново създадохме програмата така, че да стимулираме гражданските организации да не спират да са в час с динамично променящата се среда и винаги да мислят поне 2 хода напред. Ще имаме от всичко по много! Ще говорим за финанси, бюджетиране, стопанска дейност, управление на НПО, фондонабиране, креативна комуникация и какво ли още не! Вярваме, че темите ще са от полза за всеки НПО човек, който твърдо е решил да стане супер НПО човек!

Нямаме търпение да чуем вашите въпроси по всички теми. Започваме на 10 март с първата от общо 9 сесии. С нас, за пореден път, ще бъде звезден екип от обучители, всеки от които силно вярва в смисъла от това да си предаваме ценни знания и умения от „кухнята“ и от сферите, в които работим.

Пролетната обучителна програма е безкрайно ценна и полезна за хора и екипи от граждански организации, читалища, социални предприятия, които вярват, че промяната е крайния резултат от истинското учене. Вкючете се в сесиите и нека заедно се впуснем в това приключение!

Цената за участие в 1 сесия е 20 лв. с ДДС., като при записани 3 сесии, общата цена ще бъде 50 лв., при 6 записани сесии – 100 лв., а при записани 9 сесии – 150 лвИзисква се предварително заплащане по банков път до 3 дни след регистрация за избраните обучения.

Обученията ще се проведат изцяло онлайн! След регистрация, ще получите имейл за потвърждение (ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ И СВОИТЕ СПАМ ПАПКИ), а след заплащане на записаните сесии, ще получите линк за достъп в Zoom.

Е, стига сме ви държали в напрежение. Ето какво сме ви подготвили тази пролет:

В рамките на този модул сме събрали 3 сесии, чиято основна задача е да ви превърне в едни още по-знаещи и умеещи човеци, за които няма тайни и трудности в това да управлявате усшено една гражданска организация. Защото да си признаем честно – понякога имаме нужда от един опресняващ поглед върху най-актуалните инструменти за успешното организиране, планиране и изпълняване на дейностите в посока промяна на света към по-добро.

Сесия 1: Как да пишем проекти? – 10.03.| 16:30 ч. | Пламен Тодоров, административен директор БЦНП

Каним ви да разгледаме подробно процесите при подготовката на проектно предложение. Ще обърнем специално внимание на етапа на запознаване със спецификите на актуална обява за финансиране (цели, очаквано въздействие/промяна/резултати, изисквания към кандидатите, ограничения, допустимост и др.) – европейски програми и други донори. Ще поговорим за това как трябва да обмислим проектната идея и как да преценим включването на партньори и други участници в нея. Ще обсъдим също така как да оценим реалистично собствения си капацитет и предходния ни опит. Тези и много други ключови въпроси, само в сесията „Как да пишем проекти?“

Сесия 2: Административни задължения за управление на НПО след регистрация –  22.03. 16:30  |ч. Айлин Юмерова, програмен директор БЦНП

След като една гражданска организация бъде регистрирана или пререгистрирана в Регистъра на ЮЛНЦ към Агенция по вписванията, за нея възникват редица административни задължения за допълнителни и специални регистрации, приемане и съхраняване на вътрешни документи. Сред административните задължения са тези, свързани с регулярната дейност по управление на организацията, годишната отчетност, защитата на личните данни, предприемането на мерки срещу изпирането на пари. При наемане на лица на работа, организацията следва да познава изискванията по Кодекса на труда и условията, на които трябва да отговаря работното място. През всичко това, кратко и обобщено, ще ни преведе Айлин Юмерова от екипа на БЦНП.

Сесия 3: Управление на ЧР в НПО – как да привличаме и задържаме хора в екипите си? – 31.03. 16:30 ч. | Надя Шабани и Айлин Юмерова, БЦНП

Ние вярваме, че най-важният ресурс за всяка гражданска организация е човешкият ресурс. Ако изпитвате затруднения в набирането на персонал, задържането на екипа, поддържането на висока мотивация за работа или пък често се сблъсквате със ситуация на професионално  „прегаряне“ и искате да научите как да се справяте устойчиво с тях – тази сесия е точно за вас. Надя Шабани и Айлин Юмерова ще споделят полезни техники и подходи за това как да търсите и намирате подходящите хора, как да поддържате екипа мотивиран и в добро общностно здраве, как да оценявате нуждите на наетите лица, както и всичко най-важно, свързано с документалната и административна изрядност в този процес.

Всеки герой се нуждае от своя помощник. Вие сте героите, които се борят за положителна промяна, а добре планираната и изнесена комуникация са вашите верни партньори в героичните приключения и битки. В рамките на този модул сме подготивли 3 безкрайано интересни теми, без които един НПО комуникатор не би бил на 100% екипиран и подготвен за сблък с реалността и трудностите в това да говори за темите, по които работи.

Сесия 1: От частното към общ(ествен)ото. Как да създадем ефективна комуникационна стратегия за НПО, взаимствайки практики от частния сектор? – 29.03. | 16:30 |  Бояна Стоилова, специалист по дигитален маркетинг

Организацията е вашият бизнес – нека развиваме комуникационна стратегия като за такъв. В рамките на тази сесия ще се запознаем с основните прилики и разлики между създаването на комункационна стратегия за НПО и такава за бизнес. Как можем да извлечем максимални ползи от едната и да ги приложим в другата? Ще разгледаме класическата маркетингова фуния, но адаптирана за НПО. Как да правим анализ на конкуренцията и проучване на другите бизнеси, кои са актуалните тенденции в социалните мрежи за 2022 и как да планираме и провеждаме вдъхновяваща, мотивираща и диалогична комуникация – ще научим в рамките на тази сесия.

Сесия 2: Как да продаваме продукти с кауза? – 24.03. | 16:30 ч. | Елена Калинова, Биляна Дукова

Вече развивате стопанска дейност и създавате продукт или услуга, които подкрепят вашата дейност? Или желаете да научите повече за това как да продавате продукт с кауза, още преди да сте се впуснали в това вълнуващо и предизвикателно приключение? Тази сесия е точно за вас. Заедно с Биляна Дукова – създател и основен двигател на марката за изделия от текстил Binabanbina, ще поговорим за това кои са успешните методи за позициониране на нашите продукти с кауза и как да ги продаваме успешно. Ще попием безценен опит от Биляна, която искрено вярва, че във всяко нещо, с което се захваща, човек може да намери изкуството, дори в бизнеса. С над 11 години опит в развитието на предприемачески инициативи и марката Binabanbina, Биляна е натрупала значителен опит комуникацията с клиенти и чрез личен контакт, и чрез социалните мрежи.

Сесия 3: Как да разказваме истории чрез видео? – 07.04. | 16:30 | Александър Киров, специалист по комуникации, БЦНП

Видео форматът става все по-популярен и предпочитан продукт за „консумация“ от страна на потребителите в дигиталното пространство. Защо ,обаче, продължаваме да го избягваме, когато създаваме съдържание, с което да комуникираме каузите на нашата организация? Нека заедно надникнем в света на видео storytelling-a и разгледаме успешните методи за разказване на истории чрез видео по един завладяващ, докосващ и провокиращ начин. В рамките на тази сесия ще обърнем внимание и на практическата част по планиране, създване и комуникация на видео материали, с които да подсилим нашите послания.

Каквото и да говорим, правим или си мислим, в един момент всичко опира до финанси и до това как и дали успяваме да ги управляваме успешно така, че мисията, на която сме се посветели да не претърпи финансов крах. В този наистина ключов модул сме подготвили 3 сесии, посветени на това да променят нагласите и предразсъдъците ни за това как да развиваме стопанска дейност за НПО, как да управляваме бюджетно нашата организация, както и кои са тънкостите в работата с корпоративни дарители. А ето и по-подробно с какво ще ви занимаем:

Сесия 1: Бюджетно управление на проекти – 17.03. | 17:00 ч. | Пламен Тодоров, Елена Калинова, БЦНП

Продължаваме с още една порция проектни съвети и насоки! В рамките на тази сесия ще се научим да следим за правилата за избор на доставчици, съгласно националното или европейското законодателство или спрямо изискванията на донора. Ще надникнем в процесите по планиране на оборотни средства спрямо графика на изпълнение на проекта, създаването на график за работните дни и разходите за персонал. Запишете се в сесият и разберете още за видовете договори с персонала, изчисляване на допустимите ставки, както и как да синхронизираме промените в проектните дейности и бюджета.  

Сесия 2: Стопанска дейност за НПО – 15.03. | 16:30 | Елена Калинова, БЦНП

Знаете ли кога една организация може да извършва стопанска дейност и с какво се различава тя от работата по проект? В тази сесия ще отговорим на този и ред други въпроси – как да отчитаме стопанската дейност в нашата организация – директно през нея или през дъщерно дружество? Какъв е принципът за разпределяне на разходи, какви са лошите примери от практиката, как да тълкуваме разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност и какви са всички други законови изисквания, които засягат НПО? Въпросите са много – отговорите ви очакват в сесията „Стопанска дейност за НПО“.

Сесия 3: Корпоративно дарителство – 05.04. | 16:30 ч. | Диляна Манева, CSR /event мениджър, Фондация За нашите деца

Замисляли ли сте се какво точно търсят компаниите в лицето на своите НПО партньори? Логичен въпрос, когато търсим подкрепа от страна на бизнесите и опитваме да ги привлечем, заразим с ентусиазъм по нашата кауза и задържим дългосрочно. Тези и много други аспекти от темата за корпоративното дарителство, как да създваме трайни партьорства и каква е добавената стойност от тях – ще разберем в рамките на тази сесия.

*БОНУС СЕСИЯ – 23.03 ., 16:30 ч. – Актуални програми за кандидатстване по проекти специален подарък за всички участници. Не пропускайте да отбележите в регистрационната форма, че имате интерес и към тази безплатна сесия!

Е, успяхте ли да разганичите темите, които ще ви бъдат най-полезни? Избрахте ли кои да са сесиите, в които ще се включите, за да научите нещо ново, полезно и практично? Страхотно! Ще ви очакваме с нетърпение. Попълнете регистрационната форма и заявете своето място в планираните сесии!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с Александър Киров на alexander@bcnl.org или по телефон на 0889 752 091.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК ЗА ПРОЛЕТНАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА 2022!

Posted on February 23, 2022 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top