ВКЛЮЧИ СЕ В ПРОЛЕТНАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КЪЩАТА НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ 2021

За никого не е тайна, че в Къщата на гражданските организации сезоните се подреждат по един по-нестандартен начин – например тази година зима нямаше. След есента, директно дойде ред на пролетта, а с нея настъпи и време за най-новата и освежаваща порция обучения за граждански организации. След кратка зимна дрямка (добре де, не спахме, а събирахме енергия и идеи) онлайн Къщата се завръща с все сила, за да представи обновената ПРОЛЕТНА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА 2021!

Вълнуваме се да обявим четвъртото поред издание на програмата, в което тази година участие ще вземат някои познати лица, но и нови такива – експерти, от които ще почерпим опит и знания – специалисти, които ще провокират нашето мислене, ще разширят нашия работен инструментариум и ще разкъсат кутията, която често ограничава нашето мислене.

В периода от 6 април до 15 юни, екипът на Къщата и на Български център за нестопанско право е подготвил серия от онлайн срещи, насочени към хора от нестопанския сектор – представители на организации, специалисти на свободна практика, доброволци или просто ентусиасти, за които ученето е непрестанен процес.

Каним ви да се запознаете с пълния план на програмата, индивидуалните сесии, както и лекторите, които ще ни поведат в това пролетно приключение.

Регистрирайте се сега, като попълните този формуляр!

За да участвате в избрана от вас сесия или набор от такива, е необходимо предварително да заплатите ТАКСА УЧАСТИЕ в размер на 20 лв. за сесия, като при регистрация за 3 сесии, общата цена ще бъде 50 лв.

Сесиите и тази пролет ще се провеждат изцяло онлайн през платформата ZOOM. Всеки регистрирал се участник ще получи имейл с инструкции и линк за достъп преди всяка една сесия, за която е заплатил.

А ето кои са темите, които сме подготвили тази година:

МОДУЛ I: ВОЛТРОН – СФОРМИРАНЕТО НА ЕДИН ДОБЪР КОМУНИКАТОР

Лектори: Яна Спасова (Viber България), Анна Адамова (програмен директор, Български център за нестопанско право), Бояна Стоилова (специалист по изграждане на дигитален бранд)

Кои са инструментите, които най-често използваме в ежедневната си комуникация? Дали са достатъчно ефективни? Чувстваме ли тежест, притеснение и неувереност, когато ни предстои да разкажем пред непозната аудитория за нашите послания? Ежедневното говорене, споделяне, допитване и оповестяване по темите, с които се занимаваме много бързо и неусетно може да се превърне в бреме, от което умишлено се опитваме да избягаме. Това е първата ни грешка. Неусетно приемаме комуникационните се задачи като хомот, който ни тежи и забавя, просто защото не знаем как да организираме работния се режим – втора грешка. Необходимо ли е да изброяваме още или вече се припознахте? В МОДУЛ 1 ще обърнем специално внимание на комуникационните инструменти. Овладеем ли ги веднъж – ще придобием увереност, структура и сигурност за това, което искаме да споделим с хората, които трябва да чуят нашите послания.

Сесия 1 Дигитални инструменти – комуникация и допитване до общностите във Viber. Как да поддържаме общност?

Начало: 6 април, 16:30 часа

Лектор: Яна Спасова

Дигитална ера е тук. Но дали използваме възможностите на дигитално, за да постигаме нашите каузи и идеални цели? Бързината, с която се появяват дигиталните инструменти, със сигурност ни предизвиква да увеличим и нашата скорост – на овладяване на тези инструменти и включването им в нашата работа. Е, налага се – ако искаме да сме част от света в неговата неделимост на онлайн и физическо пространство. Какви функции на една добре позната на почти всички платформа – Viber, могат да ни помогнат в ежедневната работа и особено в комуникацията с нашите общности? Яна Спасова от екипа на Viber в България ще ни помогне да овладеем този инструмент в полза на нашите каузи. Пригответе си телефоните.

Сесия 2 Google пакет – docs, drive, forms и тн. – кое, какво и как да използваме?

Начало: 4 май, 16:30 часа

Лектор: Анна Адамова

Облаци, дискове, драйвъри.. Документи, таблици, формуляри. Различни устройства, различни хора, редакции, достъп, споделяне… Всичко това описва малка част от работата онлайн, когато става дума за удобствата на облачното пространство на Google Drive. Дали са удобства?! Стават, когато ги познаваш и не губиш време в неясно цъкане и чудене кое как да стане. А някои функции на онлайн инструментите, дори не знаем, че ги има. А те са толкова удобни… От опита си на гражданска организация ще ви разкажем и покажем как ние използваме Google Drive в работата си – в кои случаи, кои функционалности. За да направим облака удобен ;).

Сесия 3 За по-успешно управление на платени кампании в социалните мрежи

Начало: 3 юни, 16:30 часа

Лектор: Бояна Стоилова

Нека заедно разберем и научим повече за предимствата и недостатъците между двата начина за спонсориране на съдържание във Facebook – бутонът Boost Post и панелът Рекламен мениджър. Бояна ще ви покаже как да се възползвате от по-голямата свобода и целенасоченост, която Рекламният мениджър на Facebook може да ви предложи. В резултат от обучението ще имате по-широко разбиране за типовете рекламни кампании, ще надградите уменията си и ще знаете как да подпомогнете ефективността си при бъдещите ви дейности в онлайн среда. 

МОДУЛ IIОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ

Лектори: Нина Александрова (журналист), Виктор Динев (специалист по дигитален маркетинг), Мирослав Маринов (основател и преподавател в Софийска фотографска школа)

Ако нямаш публикация онлайн за нещото, значи то не се е случило. Съгласни ли сте? Как променяме света, без да се възползваме от дигиталния мегафон, с който увеличаваме шанса да бъдем чути? Да бъдеш лесно откриваем и стегнато и разбираемо да говориш за това, за което се бориш, е неотложна необходимост в дигитална ера. В този модул ще наблегнем над практичните умения за това как да говорим уверено пред нашите аудитории, как ефективно да използваме Instagram за целите на нашите каузи, но също така ще обърнем внимание на увлекателното разказване на истории с нашите текстове, описания и изображения. Ето и как ще го постигнем по-конкретно:

Сесия 1 Майсторско говорене пред публика vol. 2 Сесия за напреднали

Начало: 15 април, 16:30 часа

Лектор: Нина Александрова

Игри за напреднали:

Как да задържим вниманието на медиите към нас, когато вече се познаваме? Как да поддържаме интереса към дейността на организацията? Целогодишен план за работа с медиите? Как да сме гъвкави и бързо да се адаптираме към изискванията на медиите? Работа с медиите в условия на пандемия – отговор на тези и много други въпроси само в сесията “Майсторско говорене пред публика” с журналиста Нина Александрова.

Сесия 2 Инстаграм за напреднали

Начало: 13 май, 16:30 часа

Лектор: Виктор Динев

Темата ще е с по-практическа насоченост: Stories и други важни интрументи за създаване на съдържание в Instagram. Ще говорим за това защо са важни Stories и как да бъдем ефективни с този формат. Ще покажем кои са добрите практики и примерите за вдъхновение. Ще разгледаме и другите полезни инструменти за създаване на съдържание: IGTV, Live, Guides и поглед към бъдещето – Reels.

Сесия 3 Продуктова фотография, сторителинг, описание на продукти, подобряване на визуалното представяне на бизнеса, комуникация на дейността, изисквания за използване на изображения

Начало: 8 юни, 16:30 часа

Лектор: Мирослав Маринов

В тази изключително практична сесия ще научим повече за това как успешно да използваме фотографията за популяризиране на каузи, марки, събития и продукти в работата на гражданските организации. Ще поговорим с професионален фотограф и ще обсъдим  основни насоки във фотографията, често допускани грешки, техническа постановка и добри практики. Нека не забравяме, че един от най-въздействащите начини да говорим по даден проблем е чрез силата на изображението!

МОДУЛ III: В „КУХНЯТА“ НА НПО

Лектори: Надя Шабани (Директор, Български център за нестопанско право), Харалан Александров (социален антрополог, публицист, преподавател), Владимир Джераси (експерт социални дейности и здравеопазване), Елена Калинова (финансов директор, Български център за нестопанско право), Павлета Алексиева (програмен директор, Български център за нестопанско право)

Кухнята – сърцето на дома. Там, където се взимат важните решени… за дома. Когато строим/ремонтираме една къща, първо започваме от WC, а веднага след това идва ред на кухнята. Е, специалното пролетно меню на нашата Къща включва експертен микс от НПО въпроси, свързани с договорите, които подписваме, данъци, ДДС, как да правим скорострелни проучвания, как да не се изгубим в необятния бюджетен свят и много други.

Сесия 1 Action research – как и кога да го използваме? Подход за вземане на стратегически решения? Сесия за напреднали

Начало: 22 април, 16:30 часа

Лектори: Надя Шабани, Харалан Александров, Владимир Джераси

Ние като граждански организации сме призвани да създаваме промяна. Но ако се движим напред без да я изучим, без да се задълбочим в това защо сега и как се променя светът около нас и заради нас, ще сме просто част от течението, а не двигателят. В сесията за изследване на промяната ще представим метода „Изследване чрез действие“ заедно с Надя Шабани, Харалан Александров и Владимир Джераси . Ще споделим в кои случаи този тип изследване е подходящ да използваме за проследяване и анализ на промяната, която постигаме, и как използваме резултатите – на оперативно, комуникационно и стратегическо ниво.

Сесия 2 Стопанска дейност на НПО от данъчна гледнa точка. Видове данъци и начисляване на ДДС.Разпределение на разходи между стопанска и нестопанска дейност

Начало: 27 май, 16:30 часа

Лектор: Елена Калинова

Стопанската дейност и печалбата от нея е важен източник приходи за организациите. Тя е един от стълбовете за финансова независимост и устойчивост в сектора. Всяко НПО, решило да развива и допълнителна стопанска дейност, трябва да е запознато със законовите му задължения, дължимите данъци и основни принципи на разделение между нея и нестопанските приходи и разходи. В тази лекция ще обясним основните принципи и законови изисквания за развитие на стопанска дейност, така че вие да се чувствате спокойни и уверени, че плувате в свои води в тази иначе сложна материя.

Сесия 3 Човешкият капитал – най-важният ресурс за всяко НПО.Граждански и трудови договори – процедури, разлики, особености

Начало: 15 юни, 16:30 часа

Лектори: Елена Калинова, Павлета Алексиева

Всеки мениджър знае, че корабът ще плава уверено към целта си ако всеки член на екипажа знае точно своите права и задължения и се чувства сигурен и защитен от законодателни бури. Целта на лекцията ще е да обясним в коя посока се намира спокойното море на трудовото и осигурителното законодателство и как с превантивни действия да избегнете вихрушки от глоби и административни актове.

Е, разпознахте ли темите, които ще бъдат най-полезни за вас, вашата организация и общата ви мисия? Да? Страхотно!  Каним ви да се регистрирате за избраните от вас сесии, за да подсигурите вашето място в предстоящите тематични обучения!

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА ПРОЛЕТНА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА ТУК!

Posted on March 10, 2021 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Back to Top