Арена на таланта – в два етажа

 

 

В Европейската „Нощ на музеите“ 2017 Къщата на гражданските организации и А hub преразказаха изкуството на езика на малките и големите, на тези, които харесват музиката и другите, които предпочитат изразните средства на изобразителното изкуство.  На 20 май двете пространства отвориха широко вратите си за младите таланти на България.

Всичко започна с много ентусиазъм
И с усещането, че изкуството отдавна не е само в музеите и галериите. Срещаме го навсякъде – върху изоставени сгради и олющени фасади, по улиците и дори ел. таблата, докато вървим и някой рисува, пее, свири или танцува, на площади, в подлези, по коли и чрез най-различни съвременни инсталации с причудливи форми. Безспорно – преживяването в музеите и галериите е от друг вид – уединено, наситено, изпълващо въздуха с усещане за разговор с твореца и със самите нас. Но и безспорно – ценността на изкуството не се губи, когато навлиза в ежедневната ни среда. Защото ценността на изкуството е в неговите послания, във възможността му да провокира, едновременно да размечтава и да приземява, да прояснява и да обърква представите ни за живота, да размива границите между реалност и въображение.

Ние имаме нужда и от двете. Както от пълното потапяне в атмосферата на огромните или малките, но изпълнени само с произведения на изкуството пространства, така и от взаимодействието с него просто докато вървим по улицата.

Изкуството в сегашно време – в Къщата на гражданските организации

 

 

 

В Къщата своя изложба представиха четирима фотографи, автори на фотографския проект „От другата страна“. Тихомир Начев, Тихомира Методиева, Сергей Антонов и Стефан Димиев  показаха  малка част от природата и действителността на едно обезлюдено преди повече от 25 години селище, намиращо се  в Родопите, между село Три могили и язовир Боровец. Посетителите имаха възможност както да разгледат фотографиите, така и да чуят историята на мястото, разказана от самите фотографи.  Какво е да живееш на 3 часа пешеходно разстояние от най-близкото село и как се оцелява сам сред суровите условия на Родопите, разказа всяка една от творбите в изложбата.

Гост-изпълнител на Къщата беше Анна Александрова – преподавател и концертиращ арфист. Благодарение на Анна най-малките посетители на инициативата успяха да се докоснат до този малко познат инструмент и вземат своя първи урок по арфа. Тънките, многобройни струни, които на пръв поглед изглеждат абсолютно еднакви, успяха да очароват и вдъхновят децата, които създадоха цяло собствено представление, в което освен свирене, включиха песни и танцови изпълнения в свободен стил. Дали на някои от родителите на децата-участници в това импровизирано представление предстои да закупят арфа, предстои да разберем.

Тънка жълта линия

Всички посетители можеха да се движат свободно между Къщата и A hub и да сътворят свой уникален творчески микс, следвайки жълта линия, която ги водеше през всички активности на Христо Белчев №3.

Свързващото звено беше изложбата „Решавам=Съществувам“, разположена в  пространството между Къщата и A hub. Платната са сътворени от Надежда Георгиева  – Над, а уникалните текстове от Яна Бюрер Тавание.  Изложбата, вдъхновена от действителни истории, разказва за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото, за липси, за различия и самота. Изложбата обаче показва и колко сме еднакви – и щастливи – когато желанията ни биват зачитани и получим шанса да чертаем собствения си път.

Посетителите на инициативата имаха възможността да опитат и вкусния кетъринг, подготвен от лица с интелектуални затруднения от Дневен център „Светът на Мария“.

В същото време
A hub отвори широко своите врати за изкуството на младите таланти от департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет – множеството платна, рисунки, инсталации и скулптури бяха изкусно съчетани с декорите, които Ню Бояна Филм предостави специално за вечерта.
Посетителите имаха и уникалната възможност да видят и изкуството в действие – студентите от НБУ през цялата вечер създаваха бързи скици на модели – на живо, сега и веднага.

 

Творенето на изобразително изкуство и музика на живо създаде атмосферата, която всички ние ще запомним и запазим като спомен от тази вечер

В A hub музикалното преживяване стартира още в 18.00 часа с изпълнение на In Spectre – двама млади и ентусиазирани музиканти, които пропътуваха разстоянието Велико Търново – София специално, за да се включат в Арена на таланта.  Благодарим на Мишето и Гриша, които поставиха ярък акцент върху музиката и спечелиха симпатиите на слушателите.
Вечерта продължи с виртуозните и толкова различни изпълнения на Константин Кучев, който свири на цигулка и импровизира пред нашата публика. Благодарим на Косьо за различния поглед и усещане за музика, с които обогати Арена на таланта.

 

 

Музиката привлича музика – в доказателство на това твърдение на нашата музикална сцена се появиха повече от предвидените в програмата изпълнители. Владимир Тасев (китара) – специално  пристигнал в София от незнайното поле с череши, на което го открихме в телефонен разговор по-рано през седмицата, доведе със себе си приятели, музиканти по душа –  Николина Атанасова  (вокал, китара), Мартина Иванова  (вокал) и Пламен Мандаджиев (китара). Изпълнения на много любими за всички нас песни, както и импровизации изпълниха пространството на A hub и превърнаха  Арена на таланта  в събитие, за което всички посетители – малки и големи, желаещи да творят и търсещи изкуство  – ще си спомняме дълго време. Обещахме си да продължим да подкрепяме младите творци на България, защото изкуството се нуждае от гражданска енергия, каквато Къщата на гражданските организации и A hub генерират всеки ден.

Posted on May 25, 2017 in Новини

Share the Story

About the Author

Back to Top